Što se zapravo dogodilo na granici sa Srbijom? Netko laže o srpskim vojnicima

Foto: Pixsell, Hina

JUTROS u zoru na Bajakovu, najvećem graničnom prijelazu Hrvatske i Srbije, dogodio se dosad neviđeni incident između dvije zemlje. 

Iako je u prošlosti bilo problema oko ulaska nekih pojedinaca iz srpskog političkog života u Hrvatsku, nikada se nije dogodilo da je na granici, u pokušaju da uđe u Hrvatsku, zaustavljeno jedanaest srpskih vojnika. 

Upravo se to dogodilo jutros oko 6:30 na Bajakovu. Hrvatska granična policija zaustavila je kombi sa srpskim vojnicima koji su krenuli na obilježavanje jasenovačkih novomučenika u manastiru Svetog Jovana krstitelja u Jasenovcu.

Da se radi o srpskim vojnicima, otkrili su kada su u kombiju pronašli službene vojne odore. Kako su izvijestili srpski mediji, vojnici su hrvatskim policajcima rekli da će ostaviti odore i nastaviti put kao civili. No to im je odbijeno i srpskim je vojnicima izdana zabrana ulaska u Hrvatsku.

Netko laže o srpskim vojnicima na granici

Ravnatelj policije Nikola Milina kazao je da vojnici koji su krenuli u Jasenovac nisu najavili prelazak granice.

"Imam informacije da je jutros oko pola 7 zaustavljen kombi s 11 vojnih osoba koje su imale vojne odore u vozilu. Nismo imali službene najave tih osoba i temeljem zakona o nadzoru Hrvatske granice nisu ispunjeni uvjeti za ulazak na teritorij druge države. Posjet treba biti najavljen i postoje propisi kako se to radi", rekao je Milina. 

No srpska strana tvrdi upravo suprotno.

Tamošnja novinska agencija Tanjug, pozivajući se na srpsko ministarstvo obrane, tvrdi upravo suprotno. Tvrde da je izaslanstvo Vojske Srbije koje se, kako navode, sastojalo od zapovjednika s vojne akademije, kadeta i pitomaca s vojne gimnazije, bilo najavljeno, a da je unošenje uniforma bilo "potpuno dozvoljeno i u skladu s pravilima službe".

Tko god lagao u priči o srpskim vojnicima koji su danas pokušali ući u Hrvatsku, srpska strana je jedva dočekala da zbog toga napadne Hrvatsku.

Odmah krenuo napad iz Srbije. Vučić: Razumijem da se Hrvati ne žele prisjećati svoje prošlosti

"Ja razumijem da se Hrvati ne žele prisjećati svoje prošlosti u Drugom svjetskom ratu... Postojala su samo dva nacistička režima u Europi", rekao je Vučić novinarima aludirajući na Njemačku i NDH.

"Naš narod se borio protiv okupatora koje su neki drugi dočekivali cvijećem pa bih danas da se ne sjećamo svega što je bilo", ustvrdio je srpski predsjednik.

Osvrnuo se i na Kolindinu izjavu da su Hrvati dali najveći doprinos antifašističkoj borbi.

"Izjave koje sam čuo u Poljskoj bolje da ne komentiram", rekao je Vučić. Dodao je da će se uskoro snimati filmovi o Jasenovcu.

Vučić kaže da zbog takvih incidenata Srbija namjerava podići memorijalni centar srpskim žrtvama u RS-u.

"Očekujemo uskoro prijedlog jedne od najboljih američkih kompanija o tome kako će izgledati memorijalni centar u Gradini. Mi moramo brinuti o tome da nam nitko ne bi zabranio da odajemo počast jasenovačkim velikomučenicima, žrtvama, da to bude u programu svake škole, na ekskurzijama", istaknuo je Vučić.

Vulin zbog zaustavljanja srpskih vojnika rekao da je Hrvatska sljedbenica Pavelićeve ideologije

Na zabranu ulaska izaslanstvu srpskog ministarstva obrane i vojske nije ostao nijem ni ministar obrane Aleksandar Vulin, poznat po ranijim izjavama punim mržnje prema Hrvatskoj i Hrvatima, zapitavši se kakva zemlja može tako nešto učiniti.

"Koja bi to zemlja na svijetu učinila ako nije sljedbenica fašističke Pavelićeve ideologije", rekao je Vulin u priopćenju ministarstva obrane koje je prenio Tanjug.  

Plenković: Nije bilo najavljeno, to je provokacija s ciljem izazivanja incidenta

U poslijepodnevnim satima se o incidentu oglasio i premijer Andrej Plenković. I on je rekao kako dolazak srpskih vojnika nije bio najavljen.

"Da obavijestimo hrvatsku javnost. Jutros negdje oko 6 sati i 30 minuta hrvatska policija je na graničnom prijelazu Bajakovu spriječila ulazak 11 vojnika s područja Srbije na područje Republike Hrvatske. Nenajavljenog, neprijavljenog i nedogovorenog dolaska kako bi boravili na području Jasenovca", kazao je premijer, a prenosi N1.

"Riječ je o pokušaju koji očito nije imao komerorativni karakter kao što bi to trebalo biti, već sa očito namjeravanom provokacijom i s ciljem izazivanja incidenta. Takva praksa je protivna međunarodnome pravu i za nas je kao državnu neprihvatljiva i mi je kao država najoštrije osuđujemo", dodao je Plenković. 

"Ono što bi bilo normalno jest da su srbijanske vlasti najavile ovaj dolazak. Ovih Vulinovih 11 koji su htjeli doći u Hrvatsku očito su zaboravili propise i međunarodno pravo. Sve ostalo je klasična vjezba politikanstva i dizanja tenzija između Hrvatske i Srbije. Očekujemo da država Srbija s respektom tretira RH i Hrvate u Srbiji", kazao je zaključno Plenković. 

Kolinda: "Pokušaji provokacija pokazuju svu nazadnost srbijanske politike"

Nakon Plenkovića, na incident je reagirala i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

"Pokušaji provokacija i izazivanja incidenata sa susjedima, a kako bi se skrenula pozornost s teškog unutarnjepolitičkog stanja u Srbiji, opet pokazuju svu nazadnost i neodgovornost srbijanske politike.

Postoje jasna pravila i procedure najave prelaska državne granice koje srbijanska strana nije poštivala. Zato učinjeni propust predstavlja samo još jedan primjer neprimjerenog postupanja Srbije u medudržavnim odnosima.

Očekujem da se srbijanska strana počne ponašati odgovorno jer su građani i s jedne i s druge strane siti ovakvih provokacija.", ističe predsjednica Grabar-Kitarović u priopćenju.

 

Pročitajte više