Što smo sve doznali o spašenim dječacima iz Tajlanda, osim da su navijali za Hrvatsku

Foto: EPA

DVANAEST dječaka i njihov nogometni trener, spašeni tijekom opasne međunarodne operacije iz tajlandske spilje, na konferenciji za novinare opisali su kako su pronađeni.

Sve je počelo 23. lipnja, kad su dječaci nakon treninga pristali na razgledavanje spilje Tham Luang. Nakon devet dana potrage, pronađeno je svih 12 dječaka i trener.

Kako su se izgubili?

Dječaci u dobi između 11 i 16 godina i njihov 25-godišnji nogometni trener nestali su nakon što su odlučili istraživati deset kilometara dug spiljski kompleks Tham Luang u pokrajini Chiang Rai na sjeveru Tajlanda. Tijekom devet dana nisu ništa jeli, nego samo pili kišnicu i molili se, piše BBC.

Tajlandski dječaci nakon puštanja iz bolnice prvi put se obratili medijima

>> Spašeni tajlandski dječaci otkrili: Gledali smo finale, većina nas je navijala za Hrvatsku

>> Spašeni tajlandski dječaci dobit će dresove hrvatske nogometne reprezentacije

"Hodali smo normalno, ali nakon što smo ušli u spilju, shvatili smo da smo zaglavili", rekao je trener Ekkapol "Ake" Chantawong.

"Hodali smo dok nismo došli do suhe i pješčane točke, gdje smo ostali spavati. U blizini je bio i izvor vode. Htjeli smo sami izaći, a ne samo čekati da nas izvuku", opisao je Chantawong. Dječaci su s vremenom počeli gubiti snagu, no nisu odustajali.

Kako su provodili vrijeme?

Hodali su okolo i pokušavali pronaći izlaz. To im je odvraćalo negativne misli.

"Nismo razmišljali o hrani jer bismo bili gladni. Samo smo pili vodu koja je kapala s kamenja, a u jednom trenutku sam se onesvijestio", prisjetio se jedan od dječaka, 11-godišnji Chanin Vibulrungruang.

Kako su se osjećali kad su stigli spasioci?

Spasioci su stigli u večernjim satima. Adul Sam-on, također jedan od dječaka, trenutak u kojem su ih našli britanski ronioci opisao je kao "čudo".

"Sjedili smo na kamenu i čuli neke ljude kako govore. Trener nam je rekao da šutimo i slušamo ih", rekao je Sam-on, jedini član momčadi koji govori engleski.

"Uzeo sam svjetiljku i odjurio prema roniocima. Kad smo se susreli, pozdravio sam ih. Bio sam zapanjen kad sam shvatio da su Englezi. Pitali su me koliko nas je, na što sam im rekao da mi je mozak zablokirao nakon devet dana u spilji. Matematika u tom trenutku nije radila u mojoj glavi", otkrio je 14-godišnji Sam-on.

Kako su se osjećali nakon što su doznali da je jedan spasilac preminuo?

Trener je otkrio kako su dječaci bili šokirani smrću spasioca Samarna Poonana, koji je poginuo u operaciji spašavanja.

"Dječaci su osjećali da su oni razlog zbog kojeg je spasilac umro, no on je samo radio svoj posao i nažalost žrtvovao vlastiti život", rekao je trener Chantawong i otkrio da će dječaci provesti neko vrijeme kao budistički redovnici u čast poginulog spasioca.

Kako su izlazili iz spilje?

Ronioci su do dječaka i trenera ronili kroz propuštene prolaze. Otkriveno je i da dječaci nisu izlazili po nekom redoslijedu, već dobrovoljno. Izvukli su ih na vojnim nosilima. Svi su bili u dobrom fizičkom stanju i bilo je svejedno koji će prvi izaći, otkrio je dr. Pak Loharnshoon na današnjoj konferenciji za novinare.

Navijali su za Hrvatsku u finalu

Dječaci su kazali da su im liječnici dopustili da gledaju finale Svjetskog prvenstva u nedjelju, a jedan od njih otkrio je kako je većina navijala za Hrvatsku.

Psihijatri su preporučili dječacima i njihovim obiteljima izbjegavanje kontakta s medijima najmanje mjesec dana.

Pročitajte više