Što stoji iza masakra u sinagogi? Teorije zavjera o migrantima i Sorosu

Foto: FaH/EPA, Video: Ruptly

“SVI Židovi moraju umrijeti.” To je, prema svjedočanstvima preživjelih, povikao Amerikanac Robert Bowers prije nego što je uletio u sinagogu Drvo života u Pittsburghu u Pennsylvaniji i pobio 11 vjernika koji su se okupili na obredu obrezivanja i imenovanja djeteta. 

>> 11 ubijenih u sinagogi: "Ovo je najgori antisemitski napad u povijesti SAD-a"

Amerika. 2018. "Svi Židovi moraju umrijeti." 11 ih je zaista umrlo u svom hramu, u kojem su se okupili na židovskom ekvivalentu krštenja i gdje prakticiraju svoju vjeru, što je pravo koje im jamči američki Ustav već gotovo dva i pol stoljeća.

Prije nego što je otišao u sinagogu s poluautomatskom puškom i nekoliko pištolja, Robert Bowers je na društvenoj mreži Gab, koja je postala alternativa Twitteru za tzv. alt-desničare (alt-right) i neonaciste, izravno objasnio svoj motiv: "Hebrew Immigrant Aid Society (HIAS) voli dovoditi osvajače koji ubijaju Amerikance. Ne mogu stajati sa strane i svjedočiti ubojstvu mojih ljudi. Briga me za vašu optiku, idem unutra."

Pokolj u sinagogi dan nakon što je uhvaćen poštanski bombaš

Ovo se dogodilo samo dan nakon što je uhvaćen drugi Amerikanac, Cesar Sayoc, za kojeg se sumnja da je slao pakete bombe dvojici bivših predsjednika (Baracku Obami i Billu Clintonu), bivšoj državnoj tajnici, prvoj dami i kandidatkinji za predsjednika Hillary Clinton, bivšem potpredsjedniku Joeu Bidenu, redakciji CNN-a, bivšem direktoru CIA-e Johnu Brennanu, milijarderu i donatoru demokrata i civilnog društva Georgeu Sorosu (koji je u narativu ekstremne desnice gotovo postao sinonim za sve Židove) i drugima. 

Svi su ciljani primatelji paketa bombi demokrati ili žestoki kritičari republikanskog predsjednika, populista i samodeklariranog nacionalista Donalda Trumpa. Neki od njih, poput Sorosa ili kongresnice Debbie Wasserman Schultz, Židovi su. Obojica počinitelja, ili preciznije rečeno, obojica terorista su prema onome što smo imali prilike saznati o njima, nacionalisti i rasisti.

Upravo oni na koje je Hillary Clinton u predizbornoj kampanji upozoravala kao na  ekstremne i agresivne "jadnike" (deplorables) s društveno neprihvatljivim stavovima prema manjinama i ljudskim pravima, nakon čega je došla pod paljbu zbog navodne demonizacije Trumpovih pristaša. Jedino u čemu se razlikuju Sayoc i Bowers je stupanj ekstremizma.

>> Novi detalji: Što sve znamo o tipu koji je slao bombe Trumpovim protivnicima

Sayoc, sin Filipinca i talijanske Amerikanke, bio je vjerni Trumpov obožavatelj, posjećivao je njegove skupove i bio na inauguraciji s poznatom crvenom "MAGA" (Učinimo Ameriku ponovno velikom, eng. Make America Great Again) kapom na glavi, a čak je imao i kombi oblijepljen fotografijama i memovima Trumpa na tenku i njegovih protivnika poput Clinton, Obame, Michaela Moorea i novinara CNN-a s nišanom na licu. Baš poput memova koje alt-desničari i Trumpovi obožavatelji od 2016. do danas šire na društvenim mrežama i u komentarima ispod online članaka - i u Americi i diljem svijeta, pa i kod nas.

>> Tko šalje smrtonosne pakete Trumpovim neprijateljima? Krenule su teorije zavjera

Teorije zavjere o Sorosu, Clinton, globalistima i "dubokoj državi"

Sayoc je, prema njegovoj aktivnosti na Facebooku, Twitteru i drugim društvenim mrežama, bio opsjednut desničarskim i protrumpovskim teorijama zavjera poput onih da demokrati i tzv. duboka država, što je desničarski termin za obavještajnu zajednicu i druge državne institucije, podmeću Trumpu dosluh s Rusijom i druge afere; muslimani i Latinoamerikanci žele pokoriti SAD; Soros plaća ljevičarima i feministicama da prosvjeduju protiv Trumpa; preživjele žrtve pokolja u školama koje su počinili poremećeni pojedinci koji su legalno nabavili arsenal vatrenog oružja su zapravo profesionalni glumci i dio urote protiv poštenih domoljuba, a Clintonovi predvode međunarodni pedofilski lanac i krijumčare djecu kroz pizzeriju, po čemu je ta urota dobila ime Pizzagate.

Kako je jedan tviteraš prigodno primijetio: "MAGA bombaš Sayoc doslovno nosi MAGA kapu na Trumpovom skupu, ali Trump svejedno misli da nema ništa s toksičnom kulturom koja je ohrabrila ovog tipa."

Bowers, s druge strane, tvrdi da nije glasao za Trumpa - ali ne zato što su ga odbili Trumpovi neprestani napadi na "pokvarene", "slabe" i "zle" demokrate, "lažne" medije koji su "neprijatelji naroda", istragu o miješanju Rusije u izbore koja je "lov na vještice", na sadašnje i bivše američke dužnosnike koji su mu se nečim zamjerili, na "plaćene" prosvjednike, muslimanske i latinoameričke imigrante i brojne druge.

Ne, Bowersu se Trump zamjerio jer je, kako je napisao na Gabu, "previše slizan sa Židovima" i jer nije pravi "nacionalist" - unatoč tome što se sam Trump tako deklarirao na skupu ovog tjedna - nego "globalist", što je u krugovima ekstremne desnice ponekad puki sinonim za utjecajne Židove ili njihove "marionete". A vodeća personifikacija tog židovskog "meštra iz sjene", koji prema paranoičnom pogledu na svijet ovih antisemita upravlja medijima, politikom i ekonomijom zapadnih zemalja, nije nitko drugi nego George Soros. "Ne postoji #MAGA sve dok smo zagađeni Čifutima (pogrdno ime za Židove, eng. Kikes)", napisao je Bowers vjerojatno zbog Trumpove proizraelske politike i činjenice da mu je zet i savjetnik u Bijeloj kući Jared Kushner - Židov.

Trump podilazi izraelskoj desnici i antisemitima u isto vrijeme

No bilo bi vrlo naivno ili cinično iz toga zaključiti da ideologija koju je Trump poticao i na kojoj je politički kapitalizirao nema veze s najvećim antisemitskim pokoljem u američkoj povijesti. Kao što Trumpovi obožavatelji dijele memove s iracionalnim i ničim potkrijepljenim teorijama zavjere, proglašavaju političke protivnike plaćenicima i petokolonašima ili skandiraju "Zatvori je" (eng. Lock Her Up) za Hillary Clinton i druge na Trumpovim skupovima, tako oni ekstremniji među njima, koji su sami sebe prozvali "alternativnom desnicom", odavno dijele na internetu antisemitske i fašističke memove. Uz imena novinara, političara ili određenih termina, stavljaju trostruke zagrade kao šifru za Židove ili njihove "marionete",  šalju im montaže sa židovskim novinarima ili političarima u Auschwitzu, prijete im smrću (ili ako su žene u pitanju, silovanjem i smrću), optužuju ih da su na Sorosovoj ili CIA-inoj platnoj listi i slično. 

Osim toga, kako je britanski novinar Mehdi Hassan podsjetio, Trump ima vrlo zabrinjavajuću povijest podilaženja i "šifriranih poruka" (eng. dog whistle) antisemitima i rasistima među svojim glasačima, čak i ako se sam suzdržava od otvorenog izražavanja takvih stavova. Njegov posljednji predizborni spot na temu "globalista" koji rade protiv američkih interesa, uključio je čak troje američkih Židova, uključujući Sorosa. Tvit koji je podijelio za vrijeme kampanje, imao je doslovno šestokraku zvijezdu poput Davidove pored Hillary Clinton uz hrpu novca, u skladu s memom da bogati Židovi financiraju i tako kontroliraju demokrate, a kasnije se nemušto pravdao da je to samo šerifova zvijezda. U govoru pred židovskom publikom rekao je doslovno: "Nećete me podržati jer ne želim vaš novac." Trumpu itekako odgovara da i neonacisti i židovski desničari misle da je baš on "njihov čovjek".

Sve što je Bowers napisao prije nego što je izveo svoj teroristički napad na židovski hram, odgovara fašističkoj teoriji zavjere o "genocidu nad bijelcima". Za razliku od drugih, pravih slučajeva u povijesti, među kojima prvo mjesto zauzima upravo holokaust, za alt-desnicu su masovna imigracija iz Trećeg svijeta u zapadne zemlja i smanjenje bjelačke većine u tim zemljama jednaki genocidu.

Qanon - najluđa teorija zavjere Trumpove ere

A da bi ga zaustavili, ovi fašisti zdušno podržavaju Trumpove u međuvremenu otkazane mjere poput totalne zabrane ulaska u Ameriku za građane muslimanskih zemalja ili logore za djecu ilegalnih imigranata koju se na granici nasilno i okrutno odvaja od roditelja. U ovom iskrivljavanju stvarnosti, svako ubojstvo, silovanje ili teroristički napad koje izvode imigranti dokaz su organizirane invazije i pogroma nad bijelcima. A tko stoji iza svega? Odgovor fašista je jasan: Soros, globalisti i, ukratko, Židovi.

Bowers je u svom online buncanju spomenuo i možda najluđu teoriju zavjere koja se izrodila u eri Trumpa - Qanon. Ime je dobila po misterioznoj osobi koja se u listopadu prošle godine počela javljati na 4chanu tvrdeći da je obavještajni ili drugi državni dužnosnik s (fiktivnom) "Q" razinom pristupa povjerljivim dokumentima i državnim tajnama. "Q" je pratiteljima ostavljao kriptične poruke koje bi oni onda dešifrirali izvlačeći iz njih sumanutu teoriju prema kojoj se Trump bori protiv globalne pedofilsko-sotonističke mreže koja uključuje manje-više sve njegove istaknute političke protivnike, osim specijalnog tužitelja Roberta Muellera, koji je potajno na njegovoj strani.

"Qanonovci" su zdušno gutali predviđanja da će Trump, kao filmski heroj, proglasiti izvanredno stanje, mobilizirati vojsku, preduhitriti planirani puč od strane "duboke države", a Hillary Clinton, Obamu i druge strpati ni manje ni više nego u Guantanamo. Naravno, ništa se od toga nije dogodilo, ali Trumpovi obožavatelji koji vjeruju u ovu teoriju počeli su dolaziti na Trumpove skupove s majicama i natpisima sa slovom Q, uvjereni da Trump razumije i odobrava njihov tajni signal.

Desničarsko ludilo se s interneta prelijeva u stvarni svijet

Da je to jedini primjer prelijevanja desničarske produkcije paranoje i huškačkih lažnih vijesti u stvaran život, čitav fenomen i ne bi bio toliko zabrinjavajući. Ustvari je jako daleko od jedinog.

Na adresu Davida Hogga, 17-godišnjeg mladića koji je preživio pokolj u školi u Parklandu na Floridi, a kojeg su desničari optužili da je "krizni glumac" i da je cijeli napad izrežiran s ciljem ukidanja drugog amandmana, netko je lažnom dojavom poslao specijalce, što je moglo završiti kobno. 

Profesorica Christine Blasey Ford, koja je optužila Trumpova kandidata za Vrhovni sud Bretta Kavanaugha za seksualni napad, morala se preseliti zbog prijetnji smrću i otkrivanja njene adrese. Nakon neonacističkog prosvjeda u Charletosvilleu, Virginija, u kojem su prosvjednici nosili baklje, MAGA kape i klicali "Židovi nas neće zamijeniti", jedan od njih se autom zaletio u povorku protuprosvjednika i ubio djevojku iz te povorke Heather Heyer. A za iste te neonaciste Trump je, nemojmo zaboraviti, konstatirao da među njima ima "vrlo dobrih ljudi".

Da je ekstremizam, malo pomalo, počeo curiti iz s alt-desničarska margina u mainstream, najzornije svjedoče reakcije s desnice nakon incidenta s paketima-bombama i pokolja u sinagogi. Brojni desničari, od talk-show voditelja poput Rusha Limbaugha do glumca Jamesa Woodsa, pridružili su se onima koji tvrde da su demokrati sami sebi poslali bombe da bi utjecali na skore izbore.

 

 

A gost u emisiji voditelja Fox Newsa Loua Dobbsa, Chris Farrel, ustvrdio je da migrantsku karavanu na putu prema SAD-u, inače omiljenu Trumpovu predizbornu temu koja je po svemu sudeći natjerala i Bowersa preko ruba, financira i organizira "ministarstvo vanjskih poslova koje je pod okupacijom Soroša". Za svakog tko zna nešto o američkim neonacistima, ovo je očita asocijacija na način na koji oni govore o američkoj vladi: vlada pod cionističkom okupacijom (eng. Zionist Occupied Government , skraćeno ZOG). Dotle je došla erozija američke demokracije - gosti na omiljenoj televiziji američkog predsjednika, s milijunskim gledateljstvom, koristi slabo prikrivene nacističke termine.

A sada, kako vidimo, trolovi i manijaci iz mračnih zakutaka interneta poštom šalju bombe liderima oporbe i izvode stravične terorističke napade na sinagoge. Paralela s islamističkim teroristima koji se zaklinju na vjernost ISIS-u sasvim je prikladna. I jedni i drugi radikalizirali su se uglavnom na internetu gutajući toksične, mrziteljske materijale, prema kojima je borba svim sredstvima protiv neprijatelja vjere ili rase ne samo opravdana nego poželjna i plemenita. 

I jedni i drugi su, nakon početne faze online divljanja, prešli s riječi na djela i odlučili biti mučenici za svoju poremećenu ideologiju. A put do te točke nije bio tako dug. Niti će Bowers i Sayoc, nažalost, biti zadnji desničari koje je huškačka retorika na YouTube kanalima, subredittima - i na skupovima američkog predsjednika - inspirirala na terorizam.

Pročitajte više