Što su to špijunski baloni i zašto se još uvijek koriste?

Screenshot: KSVI-TV

PENTAGON je jučer objavio da prati kineski špijunski balon koji leti iznad SAD-a. Ovakva vrsta nadzorne metode se koristi već stoljećima, a stručnjaci smatraju da će u budućnosti postati još popularnija. 

Pentagon je pratio balon nekoliko dana dok je prolazio iznad sjevera SAD-a, rekao je glasnogovornik Pentagona, brigadni general Patrick Ryder. Dužnosnici su odbili reći koliko visoko balon leti, ali su priznali da je djelovao iznad civilnog zračnog prometa i ispod "svemira". Visoki američki vojni dužnosnici razmatrali su obaranje balona iznad Montane, ali su na kraju preporučili da se to ne radi zbog potencijalnog sigurnosnog rizika od krhotina. 

Što su špijunski baloni?

Špijunski balon se sastoji od opreme za špijunažu, poput kamere ili radara, obješene na balon koji uz pomoć vjetra lebdi iznad određenog područja. Obično se nalazi na 24.000 do 37.000 metara visine, znatno iznad komercijalnog zračnog prometa (zrakoplovi gotovo nikad ne lete iznad 12.000 metara visine).

"Posljednjih nekoliko desetljeća su se za špijuniranje većinom koristili sateliti. No, nakon izuma lasera ili kinetičkog oružja za ciljanje satelita, ponovno je porastao interes za balone", rekao je obavještajni stručnjak John Blaxland s Australskog nacionalnog sveučilišta, a prenosi The Guardian.

Sateliti imaju još neke prednosti pred modernijom tehnologijom špijunaže. Da biste poslali satelit u svemir, potrebna vam je rampa za lansiranje, što obično košta stotine milijuna dolara. Baloni također mogu skenirati više teritorija s niže visine i provesti više vremena iznad određenog područja jer se kreću sporije od satelita.

"Vojni stratezi stalno spominju važnost dominacije na višim razinama. U današnje vrijeme, to je svemir. No, s obzirom na to da je on sada toliko zakrčen i ranjiv, ponovno je za špijunažu postala važna podsvemirska domena, odnosno domena gornje atmosfere za koju smo mislili da je premašena. No, ona se očito vratila u središte pozornosti", kazao je Blaxland.

Zašto se Kina dovela u ovu situaciju?

Blaxland smatra da su Kinezi vjerojatno očekivali da će SAD primijetiti njihov balon. Odnosno, vjeruje da im je to bio i cilj jer su htjeli na taj način osramotiti Sjedinjene Države i usput prikupiti neke obavještajne podatke.

"Teško je zamisliti da su smatrali kako ih neće otkriti. Američke zrakoplovne vlasti, meteorološke službe i svemirske snage pomno nadgledaju zračni prostor iznad SAD-a", kazao je Blaxland i dodao kako postoji još jedan razlog zašto su Kinezi htjeli biti "uhvaćeni na djelu".

"Htjeli su SAD upoznati s činjenicom da Kina potajno drži korak s američkom tehnologijom i replicira je. Kineske sigurnosne agencije su majstori u pravljenju kopija. Žele poručiti – sve što vi napravite, možemo i mi, ali bolje", objasnio je Blaxland.

Sigurnosni analitičar Alexander Neill sa sjedištem u Singapuru je kazao za Reuters da balon vjerojatno ima ograničenu obavještajnu vrijednost u usporedbi s drugim elementima kojima raspolaže kineska vojska.

"Kina ima flotu špijunskih i vojnih satelita koji su daleko važniji i učinkovitiji u smislu promatranja SAD-a, stoga pretpostavljam da se ne radi o nekom značajnom gubitku obavještajnih informacija", rekao je Neill.

Pročitajte više