Što sve ima Filipović? Mercedes od 45.000 eura, veliku ušteđevinu, ženi porasla plaća

Foto: Boris Scitar/PIXSELL/VL, Netcarshow

Danas smijenjeni ministar Davor Filipović bio je jedan od Plenkovićevih, blago rečeno, dobrostojećih ministara, što potvrđuje njegova imovinska kartica.

Kao ministar gospodarstva primao je neto plaću od 2378.13 eura mjesečno. Kao izvanredni profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu za, kako je to nazvano u imovinskoj kartici, dopunski rad u vrijeme mandata primao je iznos od 33.18 eura mjesečno. 

Jedina promjena u Filipovićevoj imovinskoj otkako je postao ministar je plaća njegove supruge Najle, koja je redovita profesorica na istom faksu. Njoj je plaća narasla s 1985.34 eura na 2728.25 eura, što znači da je zarađivala gotovo 500 eura više od njega.

Stan, garaža, parkirno mjesto

Vlasnik je i stana u Zagrebu od 72.62 kvadrata koji procjenjuje na 221.647 eura. Kupio ga je novcem koji su mu darovali roditelji. Filipović ne živi u ovom stanu, nego ga iznajmljuje saboru.

Novcem koji je dobio od roditelja je u Zagrebu kupio i garažu od 18.64 kvadrata. Garažu je procijenio na 19.908 eura. Posjeduje i garažno parkirno mjesto od 12.25 kvadrata, vrijedno 14.931 euro.

Vozi Mercedes od gotovo 45.000 eura, ima preko 200.000 eura ušteđevine

Filipović ima i Mercedes E 200 D iz 2019. godine. Vrijednost automobila procjenjuje na 44.727 eura, a kupio ga je "iz primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada" i prodajom imovine.

Filipović i supruga posjeduju po 63 dionice HT-a, koje ukupno vrijede nešto manje od 3000 eura. Supruga je vlasnica i jedne dionice Atlantic Grupe vrijedne 5.31 euro. I Filipović i supruga od kapitala godišnje zarade po oko 60 eura. 

Do sada je uštedio oko 200.000 eura (više od milijun i pol kuna), dok njegova supruga ima ušteđevinu od 65.000 eura. 

Podsjetimo, HDZ-ovog ministra gospodarstva Davora (Damira) Filipovića, koji je na početku mandata tražio da se ispred njegovog službenog potpisa obavezno dodaje titula "izv. prof. dr. sc.", o čemu je glavno tajništvo Ministarstva svojim djelatnicima poslalo službenu obavijest, danas je premijer Andrej Plenković smijenio nakon izbijanja nove velike afere u vlasti. 

Nacional je, podsjetimo, objavio transkript u kojem Filipovićev savjetnik Jurica Lovrinčević, prema tvrdnjama tjednika, reketari lokalnu Mrežu TV. No Plenkovića je još više zasmetalo to što je Lovrinčević preko novinara te televizije davao informacije Mostu koji je te informacije onda koristio protiv vlade, što je posebno istaknuo kao razlog za promptnu smjenu Filipovića, uz kojeg je smijenio i Lovrinčevića. 

Pročitajte više