Što to Europa uopće čini za nas? A vidi Cres

Foto: Index

U ČETVRTOJ epizodi serijala "Što to Europa uopće čini za nas?" otputovali smo na Cres. Iza nas su epizode o Vukovaru, Zagrebu i Rijeci, ali najveći hrvatski otok očarao nas je, prije svega, svojom ljepotom. 

Od europske barke do prve sirane na otoku nakon 50 godina

Međutim, nije to jedino što Cres može ponuditi. Osim ljepote, očarat će vas vrijedni i marljivi ljudi, koji su, uz pomoć Europe, napravili iskorak u svom poslovanju. Ribar Đildo Damjanjević ispričao nam je kako je svoju malu barku uspio unaprijediti uz pomoć europskih fondova. 

Malo veći primjer jest sirana u Loznatima. Cres je nekad prije 50 godina izgubio svoju otočku siranu. Ipak, nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju došlo je do novih prilika, a iskoristile su ih obitelji Kučica i Žic, okupljene u zadrugu, pa su tako Cresu vratile siranu i sve tradicionalne okuse koji idu uz to. 

Obnovljena prekrasna palača iz 16. stoljeća

Danas je nekima samo Moise, dok je drugi zovu Petris-Moise. Prekrasna renesansna palača iz 16. stoljeća doživjela je priču kao iz filma. Od otočke ljepotice u kojoj su stanovale ugledne obitelji Petrisi i Moise pa sve do kompletne propasti, ali i ponovnog vraćanja u život. Nakon što je bila konjušnica, restoran i diskoteka, danas služi mladim znanstvenicima i otočanima kao mjesto okupljanja, učenja i razvijanja. 

Sadržaj donose Index i Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više