Što trebate znati ako želite ostvariti pravo na subvencionirani stambeni kredit (APN)

POČETAK odobravanja kredita

Za proljeće 2022. planiran je novi natječaj za subvencionirane stambene kredite za mlade. Program subvencioniranja stambenih kredita provodi Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama u suradnji s bankama koje djeluju u Hrvatskoj. Kako biste imali sve spremno na vrijeme, prije nego se raspiše natječaj za subvencije kredita, pripremili smo listu korisnih informacija koje biste trebali znati ako planirate kupnju svoje prve nekretnine.

Što su APN stambeni krediti?

Radi se o mjeri pomoći Vlade Republike Hrvatske kojom se hrvatskim državljanima do 45. godine olakšava kupnja ili izgradnja prve nekretnine i to kroz subvenciju za otplatu dijela stambenog kredita. 

Kako do subvencioniranog kredita?

Nakon što ste izabrali nekretninu koju želite kupiti ili pronašli zemljište na kojem planirate gradnju, javite se u banku kako biste saznali sve potrebne informacije za pravovremeno predavanje zahtjeva za stambeni kredit te zahtjeva za subvencioniranje stambenog kredita.

Koji je maksimalni iznos subvencije kredita?

Maksimalni iznos subvencioniranog kredita preko APN-a može biti do ukupno 100.000 eura, odnosno do 1.500 eura po m2. Iznos odobrenog stambenog kredita od strane banke može biti i viši, ali se subvencija preko APN-a ostvaruje na maksimalni iznos od 100.000 eura.

Kolike su subvencije APN-ovih stambenih kredita?

Subvencije koje se odobravaju za otplatu APN-ovih stambenih kredita razlikuju se ovisno o području na kojem se gradi ili kupuje nekretnina. Iznosi subvencija kreću se od 30 do 51 posto iznosa mjesečnog obroka kredita. 

Zašto odabrati Zagrebačku banku? 

Prvo subvencioniranje putem APN programa započelo je 2011. godine, a od tada je Zagrebačku banku kao partnera odabrao svaki treći klijent. 

Uz povjerenje klijenata, Zagrebačka banka se dokazala kao pouzdan partner u realizaciji subvencioniranih kredita. Iskustvo Zabinih bankara u ovom programu, koji pružaju pravovremenu informaciju i savjete, omogućit će vam brzu i ugodnu realizaciju kredita. 

Uz atraktivne kreditne uvjete i nisku kamatnu stopu, klijenti u Zabi dobivaju i  besplatnu procjenu vrijednosti nekretnine ako je procjenitelj ZANE, povoljnije uvjete za policu osiguranja imovine, a u novom APN ciklusu klijente očekuju i dodatne pogodnosti.  

Savjet za kraj - dogovorite sastanak na vrijeme

Ako razmišljate o gradnji ili kupnji vlastitog doma putem APN-a, prvi je korak dogovaranje sastanka u banci kako bi dobili najbolju pomoć. Zagrebačka banka nudi jednostavno i besplatno zakazivanje sastanka ispunjavanjem online obrasca, nakon čega će vam ubrzo stići poziv bankara za daljnji dogovor.  
 

Pročitajte više