Medved ljut zbog kršenja Deklaracije o Domovinskom ratu. Može li vas za to kazniti?

Foto: Marko Prpic/PIXSELL/index

TEKST Borisa Dežulovića "Jebo vas Vukovar", koji je jučer objavljen na portalu televizije N1, izazvao je histerične reakcije političke desnice u Hrvatskoj.

Reagiralo je i Ministarstvo hrvatskih branitelja koje vodi zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved, koje se u posebnom priopćenju obrušilo na Dežulovićevu kolumnu koja se bavi političkom zlouporabom tragedije Vukovara.

>> Ovo je tekst Dežulovića koji je razbjesnio desničare i Ministarstvo branitelja

Žestoki napad Medvedovog ministarstva na Borisa Dežulovića

"Najoštrije osuđujemo sramotnu objavu Borisa Dežulovića u kojoj na izrazito grub i primitivan način vrijeđa žrtvu koju je podnio Vukovar u Domovinskom ratu.

Uoči 30. obljetnice najtežeg hrvatskog stradanja, Boris Dežulović piše tekst kojim pokušava obezvrijediti sve žrtve Vukovara i Domovinskog rata. Ovaj nas je tekst uvjerio da moramo još ustrajnije promicati istinu o Domovinskom ratu, kroz koji su ostvarene stoljetne težnje hrvatskog naroda za svojom državom stvorenom u zajedništvu Hrvata u domovini i svijetu", poručilo je Ministarstvo.

>> Ministarstvo branitelja: Dežulovićev tekst izravan je nasrtaj na temelje Hrvatske

Nakon niza dramatično intoniranih pitanja o tome što sve smeta Dežuloviću, Ministarstvo branitelja dolazi do vrhunca svojeg priopćenja: "Cijeli ovaj tekst grubo krši Deklaraciju o Domovinskom ratu i izravan je nasrtaj na temeljne vrijednosti na kojima je iznikla suverena Republika Hrvatska, a posebno na žrtvu Vukovara koji je podnio najveću žrtvu za demokratsku, otvorenu, tolerantnu, neovisnu i suverenu Hrvatsku."

Na Deklaraciju o Domovinskom ratu se pozivao i HRT

Osim što su pokazali da imaju problema pri čitanju s razumijevanjem, što se uči još u osnovnoj školi, iz Medvedova ministarstva su se očekivano pozvali na Deklaraciju o Domovinskom ratu, što se rado čini u situacijama kada se nekoga nepoćudnog želi ušutkati.

Tako je svojedobno za Deklaracijom o Domovinskom ratu posegnulo i vodstvo HRT-a kada se ograđivalo od pitanja Aleksandra Stankovića u Nedjeljom u 2 o tome je li rat u Hrvatskoj bio i građanski.

>> HRT je bijesnoj rulji ponudio Stankovićevu glavu na pladnju

"U Deklaraciji o Domovinskome ratu stoji da je 'na Republiku Hrvatsku oružanu agresiju izvršila Srbija, Crna Gora i JNA s oružanom pobunom dijela srpskoga pučanstva u Republici Hrvatskoj' te se ističe da su 'temeljne vrijednosti Domovinskoga rata jednoznačno prihvaćene od cijeloga hrvatskog naroda i svih građana Republike Hrvatske'.

Hrvatska radiotelevizija ističe i da su svi novinari i zaposlenici javnoga medijskog servisa obvezni objektivno i nepristrano raditi te poštovati pozitivne zakonske propise Republike Hrvatske, a tako i one koji se odnose na Domovinski rat i stvaranje današnje slobodne, suverene i demokratske Republike Hrvatske", napisao je HRT 2017. u priopćenju kojim su se ogradili od Stankovića zato što je "u više navrata Domovinski rat doveo u vezu s 'građanskim ratom'".

Deklaraciju je Račanova vlast donijela pod pritiskom desnice

Što je, dakle, ta Deklaracija o Domovinskom ratu i koliko uopće ima smisla pozivati se na nju kao na krunski argument u javnim raspravama koje se tiču Domovinskog rata?

Deklaraciju o Domovinskom ratu izglasala je parlamentarna većina predvođena SDP-om Ivice Račana 2000. godine kao odgovor na pritisak desnice predvođene HDZ-om, koja se nije mirila s demokratskim gubitkom vlasti na nedavnim izborima te je stalno podrivala novu lijevo-liberalnu vlast, prijeteći državnim udarom i "događanjem naroda".

No, kada se pročita Deklaraciju o Domovinskom ratu, koja se sastoji od sedam paragrafa i može se pročitati za dvije minute, ispostavlja se kako je riječ o kontradiktornom, pa i pomalo smiješnom tekstu.

Koje su temeljne vrijednosti Domovinskog rata po Deklaraciji o Domovinskom ratu?

U uvodu Deklaracije kaže se kako se smatra "da su teme­ljne vrijednosti Domovinskog rata jed­no­značno prihvaćene od cijeloga hrvatskog naroda i svih građana Republike Hrvatske", ali se tek kasnije navodi koje su to "temeljne vrijednosti Domovinskog rata". 

To se objašnjava u točki 4: "Teme­ljna vrijednost Domovinskog rata jest uspostava i obrana državnog suvereniteta i teritorijalnog inte­griteta Republike Hrvatske, čime su stvorene pretpostavke za djelova­nje pravne države i vladavine prava te zakonito funkcionira­nje državnih tijela kao najbo­lji način za da­lj­nju afirmaciju dostojanstva Domovinskog rata."

Temeljna je vrijednost, dakle, državni suverenitet i teritorijalni integritet RH, pa je potpuno nejasno kako bi Dežulovićev tekst mogao ugroziti jedno od to dvoje. Slijedi li aneksija Istre od Italije ili Baranje od Srbije zbog Dežulovićevog teksta? Jer kada bi on doista proizveo nešto takvo, onda bi se moglo govoriti o tome da ugrožava državni suverenitet ili teritorijalni integritet RH.

"Djelovanje pravne države najbolji način za daljnju afirmaciju dostojanstva Domovinskog rata"

Deklaracija postaje smiješna kada se vidi čega je ta temeljna vrijednost Domovinskog rata pretpostavka - "djelova­nje pravne države i vladavine prava te zakonito funkcionira­nje državnih tijela kao najbo­lji način za da­lj­nju afirmaciju dostojanstva Domovinskog rata". Nema potrebe ikome u Hrvatskoj dokazivati da u njoj danas ne funkcioniraju ni vladavina prava ni državna tijela, što po logici Deklaracije znači da su svi oni koji su vodili politiku koja je Hrvatsku dovela u današnje stanje zapravo ugrozili dostojanstvo Domovinskog rata. Boris Dežulović među njima nije bio, ali je zato među njima Tomo Medved, kao i cijeli HDZ, kao vječno vladajuća stranka.

U Deklaraciji se i navodi kako se ona donosi "radi zaustav­lja­nja radikalne politizacije Domovinskog rata i zabri­njavajuće­g polarizira­nja hrvatskoga društva, što može imati dalekosežne pos­ljedice".

S obzirom na to da se radikalna politizacija i zabrinjavajuća polarizacija hrvatskog društva itekako nastavila nakon donošenja Deklaracije o Domovinskom ratu, čega su zapjenjeni napadi na Dežulovića najnoviji primjer, očito je da ona nije ispunila samodeklariranu funkciju te je po tom uobičajenom kriteriju posve bezvrijedan dokument. 

Medved krši Deklaraciju o Domovinskom ratu

U drugoj točki se navodi ovo: "Republika Hrvatska vodila je pravedan i le­gitiman, obrambeni i oslobodite­ljski, a ne agresivni i osvajački rat prema bilo kome, u kojem je branila svoj teritorij od velikosrpske agresije unutar međunarodno priznatih granica."

S obzirom na Tuđmanovu politiku prema BiH, mnogi se neće složiti s ovim tumačenjem.

Deklaracija ističe u točki 3 da je "uspješna obrana u Domovinskom ratu s konačnim oslo­bo­dilačkim vojnoredarstvenim operacijama 'B­ljesak' i 'Oluja' te kasnijom mirnom reinte­gracijom hrvatskog Podunav­lja stvorila sve pretpostavke za skladan razvitak Republike Hrvatske kao zem­lje koja prihvaća demokratske standarde suvremenoga zapadnog svijeta i otvara brojne mogućnosti približava­nja tom svijetu u političkom, sigurnosnom, gospodarskom i kulturnom smislu".

Na demokratskom zapadu ministri baš i ne objavljuju potjernice za novinarima, a kada to čine, onda pukne skandal. Dežulovićev tekst se itekako uklapa u "demokratske standarde suvremenog zapada", ali ne i Medvedova reakcija. Tj. može se reći da Medved krši Deklaraciju o Domovinskom ratu.

Što kaže Deklaracija o građanskom ratu?

Kada je pak riječ o problematici građanskog rata, koja također u javnosti izaziva prijepore, Deklaracija tu zapravo potvrđuje da je Domovinski rat bio kombinacija agresije i građanskog rata kroz formulaciju da je "na Republiku Hrvatsku oružanu agresiju izvršila Srbija, Crna Gora i JNA s oružanom pobunom dijela srp­skog pučanstva u Republici Hrvatskoj".

Oružana pobuna dijela srpskog pučanstva, tj. činjenica da je npr. građanin Knina počeo pucati na građanina Zadra, jasno ukazuje na to da je Domovinski rat bio i građanski.

U točki 7 famozne Deklaracije stoji sljedeće: "Zastupnički dom Hrvatskoga državnog sabora poziva sve građane, državne i društvene institucije, sindikate, udruge i medije, a obvezuje sve dužnosnike i sva državna tijela Republike Hrvatske, da na navedenim načelima štite teme­ljne vrijednosti i dostojanstvo Domovinskog rata, kao zalog naše civilizacijske budućnosti."

Nema nikakvih sankcija za kršenje Deklaracije o Domovinskom ratu

Dakle, sabor građane RH poziva da se slože s Deklaracijom, ali ih nikako i ne obavezuje niti su propisane ikakve sankcije ako se to ne učini. 

Istina, tekst Deklaracije obavezuje sve dužnosnike i sva državna tijela RH, ali Boris Dežulović nije nikakav dužnosnik ni državno tijelo RH. No, nigdje se ne navodi kako bi se sankcioniralo ako neki dužnosnik učini nešto što bi se smatralo kršenjem Deklaracije, kao ni tko bi utvrdio je li do kršenja doista došlo.

Deklaracija o Domovinskom ratu zato ne obavezuje ni novinare, ni povjesničare, ni umjetnike, ni ostale građane RH na bilo što, svi oni mogu pisati, govoriti i postavljati pitanja o Domovinskom ratu neovisno o onome što je izraženo u ionako neuvjerljivoj Deklaraciji. 

Ustav RH dozvoljava kršenje Deklaracije o Domovinskom ratu

Ne postoji nikakvo zakonsko uporište da se nekoga kazni jer "grubo krši Deklaraciju o Domovinskom ratu", kako je Medvedovo ministarstvo optužilo Dežulovića. Dapače, baš je obratno: Ustav RH i važeći zakoni itekako omogućuju građanima da krše Deklaraciju o Domovinskom ratu koliko god hoće, uzduž i poprijeko.

"Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli. Sloboda izražavanja misli obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa i slobodno osnivanje svih ustanova javnog priopćavanja. Zabranjuje se cenzura. Novinari imaju pravo na slobodu izvještavanja i pristupa informaciji", jasno stoji u Ustavu RH.

Svega toga su vjerojatno svjesni i oni koji su se izredali u napadima na Dežulovića: Domovinski pokret, Ministarstvo branitelja, Most itd.

Deklaracija o Domovinskom ratu je zapravo samo to - deklaracija. Nema zakonsku snagu, a Ustav RH omogućava njeno kršenje i neslaganje s napisanim u njoj.

U vezi s čim je, onda, ovaj sukob i zbog čega hrvatska desnica udruženo napada Dežulovića? Pa odgovor na to se nalazi baš u njegovom tekstu.

>> Dežulović: Ne namjeravam se ispričati nikome

Za one koji "Jebo vas Vukovar" odbijaju čitati s razumijevanjem Dežulović je u jutrošnjem intervjuu za N1 dodatno nacrtao: "Ja se ne namjeravam ispričavati nikome niti imam potrebe za tim. Ako su uvrijeđeni neki nevini ljudi, nisam ih ja uvrijedio, nego su ih uvrijedili oni koji trguju njihovim žrtvama, o čemu je u mom tekstu i riječ. Ja sam ovdje pisao o toj jeftinoj konjokradičkoj trgovini groznom žrtvom Vukovara."

Pročitajte više