ČETVEROSTRUKO UBOJSTVO U DALMACIJI

Što znamo o ubojici? Prije stečaja pekao je torte i pogače za crkvene svetkovine

Foto: Facebook

POLICIJA traga za Brankom Koloperom koji bježi u sivoj Škodi Karoq, a osumnjičen je za četverostruko ubojstvo u Dalmaciji. U ranim poslijepodnevnim satima, nekoliko minuta prije 13 sati, policija je u Vodicama pronašla upucanog muškarca, a pola sata kasnije u prostorijama tvrtke kod TLM-a u Ražinama, u Šibeniku, dva ubijena muškarca i ženu.

> Stečajna upraviteljica htjela je prije 3 dana jeftino prodati pokretnine ubojice

Prema još uvijek neslužbenim informacijama, Koloper je organizirao sastanak s Radojkom Danek, HDZ-ovom gradskom vijećnicom i stečajnom upraviteljicom svoje tvrtke Matkol, te vjerovnikom, a svemu je prisustvovao i njezin suprug. Koloper ih je sve ubio, a zatim se uputio u Vodice gdje je ubio Tedija Slamića, vlasnika trgovačkog lanca Djelo, dok je sjedio u svom automobilu.

Djelo je jedan od najvećih vjerovnika Matkola. Za početak svoje propasti, kako se po gradskim kuloarima već dugo govori, Koloper krivi upravo Tedija Slamića, vlasnika jakog šibenskog trgovačkog lanca Djelo, kojeg je danas izrešetao u automobilu ispred trgovine Djelo u Vodicama. Policija ove informacije još nije potvrdila.

Prije tri dana bilo je ročište

Kako smo doznali, 27. siječnja na Trgovačkom sudu u Zadru održalo se još jedno u nizu ročišta na kojemu je prisustvovala Danek. Ona je iznijela prijedlog s kojim se nije složio Koloper koji se na sudu pojavio kao vjerovnik kojeg su opunomoćili njegovi sinovi Ivan i Ante te njegova Pekara Vidici. Koloper je raspravljao o načinu unovčavanja pokretnina unutar proizvodnog pogona i njihovoj procjeni te je zatražio da se prije dogovora o načinu unovčenja nekretnina od Porezne uprave ishodi potvrda je li u potpunosti naplatila svoja potraživanja prodajom Matkolovih vozila. To su prihvatile sve strane na ročištu koje je prethodilo krvoproliću na području Vodica i Šibenika danas.

Naime, Danek je navela da su rješenja o unovčenju svake pojedine nekretnine stečajnog dužnika već donesena i da su postala pravomoćna, a da se temeljem skupštine vjerovnika unovčila samo jedna nekretnina za koju se smatralo da će biti dovoljna za podmirenje dužnikovih vjerovnika, no da je cijena bila nedostatna te stoga, radi namirenja vjerovnika, predlaže da se nastavi unovčenje preostalih 6 nekretnina od kojih na jednoj postoji razlučno pravo OTP banke, a na ostalima RH. Ona je dalje navela da je potrebno donijeti odluku o ponudi od 40.000 kn za pokretnine koje se nalaze u prodanoj hali i koje nisu opterećene zalogom.

Branko Koloper nije se složio s prijedlogom, odnosno ponudom koju je iznijela stečajna upraviteljica smatrajući da je ponuda preniska, da je riječ o pokretninama koje bi mogle postići vrijednost između 500.000,00 i 1.000.000,00 kuna. Predložio je zato da se svaki pojedini predmet procijeni i proda prikupljanjem ponuda bilo zbirno, bilo pojedinačno.

Na sudu je donesena odluka o unovčenju pokretnina stečajnog dužnika prema prijedlogu punomoćnice stečajne banke.

Računi tvrtke bili su u blokadi već 2008.

Koloper je tvrtku Matkol osnovao prije oko 25 godina, a 2005. godine povećan je temeljni kapital društva s iznosa od 18.700,00 kn za iznos 1.000.000,00 kn na iznos od 1.018.700,00 kn.  

Kako se vidi iz financijskih podataka, tvrtka je imala problema još 2008. godine te joj je već tada blokiran račun.

Preko noći se zatvorili

Stečajni postupak nad tvrtkom otvoren je 20. studenog 2018. Početkom ožujka iste godine pekare su zatvorile svoja vrata, a kako je pisao Šibenik.in, zaposlenici su praktički tijekom noći ostali bez posla jer nisu imali pojma da bi se tako nešto moglo dogoditi.

U ožujku 2018. objavljeno je da je tvrtka Matkol dužna više od 4.5 milijuna kuna brojnim vjerovnicima, a potraživanja tri dužnika, čije tražbine ukupno iznose više od milijun kuna, osporena su.

Odlukom Trgovačkog suda vjerovnik prvog višeg isplatnog reda upravo je Branko Koloper, vlasnik šibenskog Matkola, a sam sebi dugovao je 46 tisuća kuna. U istoj kategoriji vjerovnika je i Porezna uprava kojoj je dužan 272 tisuće kuna.

U drugom višem isplatnom redu ukupno je 26 vjerovnika, a najveći među njima je OTP banka u kojoj je zadužen za skoro tri milijuna kuna, zatim Zvijezda kojoj je potrebno namiriti dug od oko sto tisuća kuna, Elektra kojoj Matkol duguje oko 300 tisuća kuna, potom Pekara Vidici, osnovana 2018. godine, u stopostotnom Koloperovom vlasništvu i s dugom od 279 tisuća kuna. Matkol, među ostalim, duguje i Hrvatskim šumama, Tržnicama Šibenik, Zavodu za javno zdravstvo, Zelenom gradu…

Odlukom Trgovačkog suda osporena su potraživanja tri vjerovnika od kojih je najveći Djelo sa 111 tisuća kuna. Kako stoji na stranicama Ministarstva pravosuđa, stečajna upraviteljica Radojka Danek osporila je potraživanja Djela jer su se o tom dugu Djelo i Matkol već sporili. Vlasnik Djela je među danas ubijenima.

Radili torte za razna događanja, pekli pogače i kruh za crkvene svetkovine

Na Facebook stranici tvrtke do lipnja 2018. objavljivane su slike torti i pekarskih proizvoda koje je Matkol izrađivao. Vrlo često pravili su kruh i pogače za razna crkvena događanja i slavljenje svetaca, za Dječji festival u Šibeniku, izlagali su svoje proizvode u Šibeniku...

"Pekari pekare Matkol karitulu su izrađivali cijelu noć, te su je svježe pečenu dostavili na izložbeni štand ispred zgrade Županije gdje se tradicionalno održava uskršnji doručak. Ovo je najveća pletenica ikad napravljena na ovim prostorima, napravljena je iz 20 dijelova, gdje su sastavljanje na licu mjesta obavili stručnjaci iz pekare Matkol", pohvalili su se 2013. godine.

Objavljeno je i da ih je posjetio Božo Petrov dok je bio gradonačelnik Metkovića te je degustirao Matkolovu tortu Barone.

 

Pročitajte više