ŠTOKIĆ I PEROŽIĆ OSTAJU, TANKOSIĆ IZLAZI IZ PRITVORA

Izvanraspravno vijeće riječkog Županijskog suda donijelo je danas odluku o ukidanju pritvora bivšem direktoru Direkcije deviznih sredstava Milojku Tankosiću, pa se očekuje da Tankosić danas napusti riječki zatvor.

Bivšem predsjedniku i članu Uprave Riječke banke Ivanu Štokiću i Borislavu Perožiću pritvor je produljen na neodređeno vrijeme.

Po riječima predsjednice sudskog Kaznenog odjela Naste Mijatović, na osnovi zakona, u roku od dva mjeseca vijeće odluku o produljenju pritvora mora ponovno razmotriti.

Štokić, Perožić i Tankosić uhićeni su i pritvoreni u rujnu prošle godine. Protiv njih i bivšeg dilera Eduarda Nodila te bivših voditeljica Odjela deviznih sredstava Riječke banke Snježane Podobnik i Mirte Vlah jučer je podignuta optužnica.

Državno odvjetništvo Štokića i Perožića tereti za kažnjiva djela pomaganja pri sklapanju štetnih ugovora i zloporabu položaja i ovlasti. Nodilo je optužen za sklapanje štetnih ugovora i krivotvorenje službenih isprava, a Podobnik, Vlah i Tankosić za pomaganje u sklapanju štetnih ugovora.

Kriminalnim radnjama za koje ih se tereti Riječka je banka od 1997. do 2002., po procjeni Hrvatske narodne banke, oštećena za 97,3 milijuna dolara. Tijekom istrage Tankosić je sumnjičen za zloporabu položaja i ovlasti. Državno odvjetništvo odustalo je od takvog određenja kažnjiva djela, pa se u optužnici Tankosić tereti za pomaganje pri sklapanju štetnih ugovora.

Po riječima županijskog državnog odvjetnika Drage Marincela, zakonske osnove za produljenje njegova pritvora nema, kao ni za ponovno pritvaranje Nodila, Podobnik i Vlah, pa to Odvjetništvo nije zatražilo.

Predsjednica Kaznenog odjela Mijatović kazala je danas da će sudski proces protiv šestero bivših djelatnika Riječke banke voditi sutkinja Ika Šarić.

Pročitajte više