Stoltenberg u posjetu Južnoj Koreji: Pojačajte vojnu potporu Ukrajincima

Foto: EPA

GLAVNI tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg pozvao je Južnu Koreju da pojača vojnu potporu Ukrajini navodeći druge zemlje koje su promijenile svoju politiku nedavanja oružja zemljama u sukobu nakon ruske invazije. Stoltenberg je jučer stigao u Južnu Koreju u sklopu putovanja čija je svrha jačanje veza s američkim saveznicima usred rata u Ukrajini i rastućeg rivalstva s Kinom, a danas će posjetiti Japan.

Na sastancima s visokim južnokorejskim dužnosnicima Stoltenberg je tvrdio da su događaji u Europi i Sjevernoj Americi međusobno povezani s drugim regijama te da savez želi pomoći u upravljanju globalnim prijetnjama jačanjem partnerstava u Aziji.

Južnokorejski zakoni otežavaju isporuke

Govoreći na Institutu za napredne studije Chey u Seulu, zahvalio je Južnoj Koreji na dosadašnjoj pomoći Ukrajini, koja ne uključuje oružje, ali je pozvao da učini više navodeći kako postoji "hitna potreba" za streljivom. Rusija invaziju naziva "specijalnom operacijom".

Južna Koreja je potpisala velike ugovore te šalje stotine tenkova, zrakoplova i drugog oružja članici NATO-a Poljskoj od početka rata, ali je južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol rekao da zakon njegove zemlje koji je protiv isporuke oružja zemljama u sukobima otežava opskrbu Ukrajine oružjem.

"Stoltenbergov posjet je uvertira u sukob i rat"

Stoltenberg je primijetio da su zemlje poput Njemačke, Švedske i Norveške imale slične politike, ali su ih promijenile. "Ako ne želimo pobjedu autokracije i tiranije, onda (Ukrajincima) treba oružje, to je realnost", rekao je.

U priopćenju koje su danas prenijeli državni mediji Sjeverna Koreja je Stoltenbergov posjet nazvala "uvertirom u sukob i rat jer donosi tamne oblake 'novog hladnog rata' u azijsko-pacifičku regiju". 

Prošle je godine Južna Koreja otvorila svoju prvu diplomatsku misiju pri NATO-u obećavši produbljivanje suradnje u neširenju oružja, kibernetičkoj obrani, borbi protiv terorizma, odgovoru na katastrofe i drugim sigurnosnim područjima.
 

Pročitajte više

 

Pročitajte više