Litvanci u 3 dana skupili više od 4 milijuna eura, žele kupiti dron za Ukrajinu

Foto: EPA

STOTINE Litvanaca prikupljaju sredstva za kupnju naprednog vojnog drona za Ukrajinu, prenosi Reuters. U tri dana je prikupljeno oko 4.4 milijuna eura, od potrebnih 5 milijuna eura, objavila je Laisves TV, litvanska TV postaja koja je pokrenula akciju.

"Nešto se mora učiniti"

"Prije nego što je počeo ovaj rat, nitko od nas nije mislio da ćemo kupovati oružje. Ali sada je to normalna stvar. Nešto se mora učiniti da svijet postane bolji", rekla je Agne Belickaite koja je donirala 100 eura u srijedu, čim je prikupljanje sredstava počelo.

"Već neko vrijeme doniram za oružje za Ukrajinu. I činit ću to do pobjede", rekla je za Reuters dodajući da je dijelom motivirana strahovima da bi Rusija mogla napasti Litvu.

Bespilotna letjelica se posljednjih godina pokazala učinkovitom protiv ruskih snaga i njihovih saveznika u sukobima u Siriji i Libiji. Njenu kupnju organizira litvansko Ministarstvo obrane, koje je Reutersu reklo da planira potpisati pismo namjere za kupnju letjelice od Turske sljedeći tjedan.

 

Ukrajina je posljednjih godina kupila više od 20 naoružanih bespilotnih letjelica Bayraktar TB2 od turske tvrtke Baykar i 27. siječnja naručila dodatnih 16. Ta je serija isporučena početkom ožujka.

"Ovo je impresivna poruka svijetu"

"Ovo je prvi slučaj u povijesti da obični ljudi skupljaju novac da kupe nešto poput Bayraktara. To je bez presedana, to je nevjerojatno", rekao je Beshta Petro, ukrajinski veleposlanik u Litvi, za Laisves TV.

Većina teškog naoružanja koje su zemlje NATO-a do sada poslale Ukrajini je oružje sovjetske proizvodnje koje se još uvijek nalazilo na zalihama istočnoeuropskih članica NATO-a, no neka su nedavno počela isporučivati i ​​haubice zapadne proizvodnje.

"Dok vlade najvećih svjetskih zemalja beskrajno raspravljaju, litvansko društvo se okuplja i, znate, sprema se prikupiti 5 milijuna eura i kupiti dron. To je impresivna poruka svijetu", rekao je Belickaite.

Pročitajte više