Stotine žena čeka potpomognutu oplodnju: "Šanse za biološkim djetetom su sve manje"

BOLNICE i domovi zdravlja otvorili su vrata pacijentima, ali ne i stotinama žena koje čekaju na postupak medicinski potpomognute oplodnje.

Zbog korona-krize svi su postupci odgođeni, a svaki dan čekanja mnogima od njih umanjuje mogućnost da postanu roditelji, javlja RTL.

Iza Stele je šest godina pokušaja i osam propalih postupaka potpomognute oplodnje. Zadnji se dogodio netom prije korona-krize.

"Išla sam na postupak, prošli smo ga, nije uspio, odmah sam bila na konzultacijama za drugi sljedeći postupak i trebali smo krenuti na postupak, došla je ova situacija i odbili su nas. Rekli su da moramo čekati i da ni oni ne znaju kad će se to otvoriti", izjavila je Stela Čiček iz Svetog Ivana Zeline.

S istom pričom javila se i Lea iz Našica.

"Ja sam trebala ići na fet, to je transfer smrznutih embrija, bili smo u postupku, međutim u svemu tome se dogodio i potres, potres se dogodio u nedjelju ja sam u utorak trebala ići na transfer. Međutim, dogodila se i ta cijela situacija i s propusnicama", rekla je Lea Završki iz Našica.

Ni Stožer ne zna kad će točno biti dozvoljeno

Bolnice i privatne klinike su se otvorile, ali žene kojima je potpomognuta oplodnja jedini način da postanu majke još nemaju odgovor kad će i one doći na red. Jedino što su dosad uspjele obaviti su pregled i konzultacije kod privatnika koji također ne znaju što bi im rekli.

"Da, čekam da se jednostavno javim na sljedeći ciklus, iako mi ne mogu obećati da ću krenuti u postupak i da pratim situaciju u medijima jer oni mi ne mogu ništa reći", poručila je Stela.

"Ja sljedeći ponedjeljak idem na prvi ultrazvuk i krećemo dalje", izjavila je Lea.

Ali kad će to dalje biti, ne znaju ni u Stožeru.

"Ja sam pred par dana razgovarao s profesorom Šimunićem, oni su napravili jedan vrlo detaljan i vrlo dobar okvir za provođenje in vitro fertilizacije u Hrvatskoj. Što se tiče epidemiološkog okvira mi smo odmah to odobrili", izjavio je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Sad se čeka Ministarstvo zdravstva da izda dozvolu za početak.

"Trenutno ne znam kod koga je taj predmet, ali sam siguran da će se to vrlo brzo pustiti i da će se s time krenuti. Nema nikakvih problema epidemiološki da se s tim krene", poručio je Capak.

"Svaki mjesec meni je jako bitan"

"Definitivno će ostati trajne posljedice, ja znam cure koje piju dodatke za kvalitetu jajnih stanica i ostalo koje se moraju piti točno tri mjeseca kako bi bio što bolji uspjeh. Međutim, sad su ta tri mjeseca pala u vodu", rekla je Lea.

"Svaki mjesec meni je jako bitan. I svaki mjesec se nama šanse za biološkim djetetom smanjuju", poručila je Stela.

Iz Ministarstva se neslužbeno doznaje da dozvola kreće do kraja tjedna.

Pročitajte više