Božinović ne može ni zamisliti da pravila vrijede za sve u Hrvatskoj

Foto: Index, Grgo Jelavić/Pixsell

U HRVATSKOJ bi konačno trebalo propisati na koje se klase, zanimanja, dužnosti i službe zakoni i pravila ne odnose. Izbjegle bi se tako brojne zabune, manje bi bilo kivnje, a ako bi tko i bio zavidan, moglo bi mu se reći da je pogriješio u odabiru zanimanja ili da si je sam kriv što ne vjeruje u višu silu, Boga ili bogove i neka se sam nosi s time. Manje bi se nervirali i članovi Stožera civilne zaštite i izbjegla bi se brojna novinarska pitanja jer bi sve bilo jasno.

Bezopasna ponoćka, jer tako piše u mjerama

Evo jednog primjera, friškog, današnjeg. Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović na sebe je uzeo objašnjavati kako njegovi suradnici Alemka Markotić i Krunoslav Capak ne krše protuepidemijske mjere i preporuke čvrstom odlukom da na Badnjak odu na ponoćku iako već tjednima tupe da bi se svi trebali suzdržati od okupljanja pa i mise pratiti na televiziji i radiju. Bez obzira na to što bi svatko razuman zaključio da su Markotić i Capak licemjeri koji sebi dopuštaju nešto od čega druge odvraćaju, Božinović je zapravo u pravu. 

I Capak i Markotić odlaskom na misu postupit će u skladu s mjerama jer su mjere za Badnjak i Božić promijenjene. Dakle, sve je čisto, nema licemjerja ni protupropisnog ponašanja. Za Badnjak i Božić jednostavno vrijede druga pravila, a promijenjena su samo zato što se vlada i vladajući HDZ, čiji članovi čine Stožer, ulizuju crkvi.

Pa ispadne da je misa 23. 12. opasna, a misa 24.12 nije, pa 26.12 opet jest jer su Hrvati polovični katolici i u crkvu zalaze o velikim blagdanima i tada se skupi najviše milodara za novcem nezajažljivoj crkvi. Za Badnjak i Božić su dizajnirane ekskluzivne mjere kao još jedan u nizu blentavih ustupaka u dugom nizu glavinjanja Stožera.

Je li pijan onaj tko se opije krvi Kristovom?

Umjesto dizajniranja posebnih mjera puno bi jednostavnije bilo da konačno, decidirano, propišu da se na crkvu odnose samo ona pravila koja ona želi. Recimo, da se smije voziti pijan ako se opiješ misnim vinom na misi. Dogmatski u trenutku kad ga vjernik pije to više nije vino nego krv Kristova, a krv nije alkohol pa ni vozač ne može biti alkoholiziran. 

Božinović ne može zamisliti da se na sve odnose ista pravila

Valjalo bi propisati i da se na državne dužnosnike, od zastupnika, preko ministara do ustavnih sudaca također ne odnose pravila kao na običnu raju. Oni ne moraju imati propusnice za odlazak iz jedne županije u drugu. Bez obzira na zabranu napuštanja boravišta ili prebivališta, oni mogu šalabajzati gdje i kada žele.

Nema veze što je u tijeku ustavna saborska stanka i zapravo nemaju što putovati naokolo, na njih se pravila ne odnose. Ministar Božinović ne može "zamisliti da bi ijedna zemlja ograničila kretanje članovima najvišeg zakonodavnog tijela". Ni ustavnim sucima. Ni ministrima. Ni tko zna kome još jer ni jedna od ovih skupina ljudi nije niti navedena u odlukama Stožera nego se, eto, podrazumijeva da oni smiju što je drugima onemogućeno.

> Zastupnici mogu putovati bez propusnica. Božinović: Njih je narod izabrao

Bez veze se mučimo s iznimkama

To što Božinović ne može zamisliti da bi ijedna zemlja ograničila kretanje dužnosnicima samo znači da nije dovoljno maštovit, ne cijeni pretjerano jednakost pred zakonom i ne prati medije i događaje u inozemstvu. Možda bi mu pomoglo podsjećanje na irskog ministra koji je podnio ostavku jer je kršio protuepidemijske mjere ili na britanskog ministra koji je dao ostavku jer je premijerov savjetnik kršio mjere. Ne treba, dakle, ništa zamišljati. Postoje zemlje, koliko god to Božinoviću bilo čudno, u kojima se pravila odnose na sve.

No da se Stožer ne muči s promjenom mentaliteta i uspostavljanjem pune jednakosti pred zakonom, što kasti kojoj njegovi članovi pripadaju nipošto nije u interesu, i za njih bi najbolje bilo da se propiše da primjenjuju zakone i pravila koja im se sviđaju i da se više ne mučimo s iznimkama, propisanim i nepropisanim. Podijelite nas lijepo na prvoklasne građane koji smiju što hoće i drugoklasne koji moraju slijepo pratiti objave u Narodnim novinama.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više