KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Stožer sazvao presicu. Županije prijavile 46 novozaraženih, od toga 19 u Zagrebu

Foto: Pixsell

NAKON što smo nekoliko dana imali veći broj zaraženih, jučer je Stožer priopćio kako su u Hrvatskoj zabilježena 34 nova slučaja zaraze koronavirusom, čime je broj trenutno oboljelih od koronavirusa narastao na 463. Nakon dugo vremena jedna je osoba završila na respiratoru, a u bolnici se liječi 65 osoba.

U posljednja 24 sata testirano je 730 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do jučer ukupno je zabilježeno 2725 oboljenja od novog koronavirusa. Oporavilo se 2155 osoba, a dosad je preminulo 107 osoba.

Lokalni stožeri jutros su dosad javili o 46 novih slučajeva koronavirusa.

Od danas otvaranje granica s BiH?

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je da će Hrvatska danas ukinuti obaveznu dvotjednu samoizolaciju za državljane koji u zemlju ulaze iz BiH. "Vjerojatno ćemo i kao članica EU-a liberalizirati u određenoj mjeri režim prelaska granice kada su u pitanju i državljani EU-a i naše susjedne zemlje", rekao je Božinović.

Europska unija, naime, tek treba izaći s preporukama o otvaranju svojih vanjskih granica, o čemu se trenutno vode razgovori, rekao je hrvatski ministar. 

Božinović kaže da će se pričekati da završe razgovori u Bruxellesu, ali dodaje da će liberalizacija "značiti ulazak u RH uz pridržavanje epidemioloških mjera, ali više ne obvezu samoizolacije za one koji dolaze iz smjera BiH."

Čeka se objava nove odluke.

U Đakovu obavezne maske

Zbog žarišta u Đakovu većina svadbi je odgođena, osim u tri slučaja za osobe koje nisu s područja grada Đakova koje će biti održane uz ograničen broj od 200 sudionika i obaveznu dostavu popisa svih sudionika, kako bi se provjerilo ima li među njima osoba kojima je izrečena samoizolacija. Sve krizme i pričesti odgođene su za 14 dana, a misna slavlja će se održavati samo tamo gdje je to moguće na otvorenom.

Ugostiteljski objekti radit će uz pridržavanje svih važećih mjera, ali samo do 24 sata.

Na ulazu u trgovinama bit će obavezna dezinfekcija i nošenje maski te će se provoditi redukcija broja kupaca, s kontrolom ulaska i izlaska, a na ulazu u javne objekte, uz ove mjere, bit će organizirano i mjerenje temperature, rekao je Galić.

Stanje po županijama 30. lipnja

  • Istarska - 0 novih
  • Virovitičko-podravska - 0 novih
  • Zadarska - 1 novi
  • Vukovarsko-srijemska - 4 novih
  • Splitsko-dalmatinska - 4 novih
  • Bjelovarsko-bilogorska - 0 novih
  • Zagrebačka - 2 novih
  • Osječko-baranjska - 7 novih
  • Grad Zagreb - 19 novih
  • Ličko-senjska - 0 novih
  • Sisačko-moslavačka - 0 novih
  • Karlovačka - 2 nova
  • Dubrovačko-neretvanska - 2 nova
  • Požeško-slavonska - 2
  • Brodsko-posavska - 3 nova

IZ MINUTE U MINUTU MOGLI STE TIJEKOM JUTRA PRATITI NA INDEXU

14:00 U HRVATSKOJ su u posljednja 24 sata zabilježena 52 nova slučaja zaraze koronavrusom, ukupno je 2777 slučajeva, 515 je aktivno oboljelih, a dvije su osobe na respiratorima, rečeno je na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite. > Opširnije

13:59 "U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije tri su nove pozitivne osobe na virus SARS-CoV-2. Radi se o osobama koje su kontakti već ranije potvrđenih pozitivnih osoba.

Dvije pozitivne osobe žive na području Brodsko-posavske županije, dok treća ima samo formalno prebivalište na području Brodsko-posavske županije, ali se ne nalazi na području Brodsko-posavske županije", izvijestio je Stožer CZ BPŽ-a putem priopćenja.

12:55 Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije održao je tiskovnu konferenciju na kojoj su potvrđena dva nova slučaja zaraze koronavirusom. Nakon 47. dana bez novooboljelih na području Požeško-slavonske županije, Stožer civilne zaštite potvrdio je dva nova slučaja, a radi se o osobama koje su doputovale iz inozemstva. Osobe su stavljene u kućnu izolaciju te se osjećaju dobro, također će tokom dana biti testirani svi kontakti tih osoba za koje se smatra da ih ima 20-ak.

Važno je spomenuti kako je do sada obavljeno ­­­­1608 testiranja. Prema uputama stručnih osoba testiraju se svi oni za koje su te stručne osobe utvrdile i smatraju da ih je potrebno testirati.

"Osim dosadašnjih testiranja, imamo još suspektnih osoba koje su u samoizolaciji te će biti testirane u idućem vremenu, a ukupno imamo 76 osoba u samoizolaciji. Također je važno napomenuti da na području grada Lipika imamo veliki broj osoba u samoizolaciji, naša nova obaveza je testiranje svih osoba po isteku njihove samoizolacije, dakle 14. dan", rekao je epidemiolog Ante Vitalia.

12:42 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su 2 nova slučaja zaraze koronavirusom. Riječ je o mlađoj ženskoj osobi s blagim simptomima koja se zarazila u Zagrebu te o ženskoj osobi srednjih godina čiji su simptomi nešto teži i trenutno je hospitalizirana na Zaraznom odjelu OB-a Dubrovnik, a čija se epidemiološka veza još utvrđuje.

Od početka pandemije na analizu je poslano 3678 uzorka. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u samoizolaciji se nalazi 156 osoba. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 38 slučaja kršenja samoizolacije. Stožer CZ DNŽ-a i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

11:53 U Karlovačkoj županiji je dvoje novooboljelih od koronavirusa. Radi se o kontaktima prvooboljele osobe, studenta koji je na testu bio pozitivan u petak, javlja stožer Karlovačke županije.

U Karlovačkoj županiji tako je sada ukupno šest oboljelih, od toga četiri u Karlovcu i dvoje u Ogulinu.

11:47 Božinović je rekao kako se odluka EU o otvaranju granice prema državama očekuje tijekom današnjeg dana, a potvrdio je da je na popisu zemalja s kojima EU, pa tako i Hrvatska, otvara granice i Srbija za koju smo prije pet dana, kao i s BiH, Makedonijom i Kosovom, uveli strože mjere na granicama. > Opširnije

11:45 U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan nema novooboljelih pacijenata od zarazne bolesti covid-19. Od ukupno devet dijagnosticiranih osoba koje su oboljele od ove zarazne bolesti, petero su stanovnici Sisačko-moslavačke županije. Ostali pacijenti borave na području Grada Zagreba odnosno Zagrebačke županije ili drugih područja te se ne nalaze na području županije. Kod svih pacijenata poznat je izvor zaraze i evidentirani su svi kontakti te stavljeni pod zdravstveni nadzor tipa samoizolacije u kući. Stožer civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije moli sve žitelje županije neka se i dalje pridržavaju preporuka i uputa Nacionalnog stožera.

11:30 Ličko-senjska županija i dalje je korona-free zona, 73. dan za redom nema novooboljelih osoba. Ukupno su oboljele 22 osobe od covid-19 od čega je 21 osoba izliječena te jedna osoba preminula.  U posljednja 24 h provedeno je testiranje nad 2 osobe uzimanjem uzoraka te su rezultati testiranja negativni. Testiranje na koronavirus provedeno je nad ukupno 536 osoba.  Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 70 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije kojom prilikom nisu utvrđena kršenja/nepoštivanja izrečenih mjera.

11:18 U Zagrebu je 19 pozitivnih na koronavirus, objavio je HRT.

11:13 Danas se u Osječko-baranjskoj županiji sastao Stožer civilne zaštite OBŽ na kojem su izneseni podatci o broju oboljelih od koronavirusa tijekom posljednja 24 sata.  Sveukupno su testirane 144 osobe od kojih je 7 pozitivno na koronavirus. Riječ je o 4 osobe iz Đakova, dvije iz Osijeka i jednoj s područja Općine Bilje. Sve su novooboljele osobe kontakti ranije oboljelih. Trenutno je na području Osječko-baranjske županije 157 osoba aktivno na ovaj virus, od kojih je 124 s područja Đakova. Epidemiolozi su u samoizolaciju stavili novih 111 osoba, pa je trenutno na području naše županije u samoizolaciji 1575 osoba. Policijska uprava osječko-baranjska provjeravala je kršenje samoizolacije kod 47 osoba, jedno prema dojavi, a 46 samoinicijativno i nije utvrđeno niti jedno kršenje samoizolacije. 

11:12 Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do utorka, 30.06.2020. do 11:00 sati evidentirano je 158 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o dvije osobe više. Do sada je ukupno izliječeno 125 osoba, a četiri su preminule.

11:10 Bjelovar nema novih slučajeva

11:00 Prema izvješću NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije od ukupno 136 obrađenih testova 4 osobe pozitivne su na infekciju i to 1 osoba iz Splita, 1 osoba iz Imotskog i 2 osobe iz Podbablja. Novooboljela osoba iz Splita kontakt je prethodno oboljele osobe te se nalazi u samoizolaciji. Novooboljela osoba iz Imotskog kao i obje osobe iz Podbablja nalaze se u Zagrebu, a testirani su u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar. Epidemiološki su obrađeni u Zagrebu gdje i ostaju do svog oporavka.

243 osobe nalaze se u samoizolaciji.

1 osoba je hospitalizirana u KBC-u Split i nalazi se na respiratoru, izvijestio je Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

10:29 Danas će se održati konferencija za medije Stožera civilne zaštite RH, najavili su.

10:11 Četiri su novooboljele osobe u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Sve su te osobe iz mjesta Bapska, nedaleko Iloka, objavio je županijski stožer.

9:26 Na području Zadarske županije danas je zabilježena jedna novooboljela osoba. Radi se o muškarcu koji se vjerojatno zarazio prilikom boravka izvan županije.

9:11 Kozlevac iz istarskog stožera kazao je na HTV-u upravo da nemaju novozaraženih te da je situacija u Istri apsolutno pod kontrolom. Otkrio je kako imaju protokol za turiste te da ako netko bude zaražen odmah kreće njihov povratak u matičnu zemlju. U svakom većem gradu imaju određen broj smještajnih jedinica za zaražene i za njihove kontakte koji moraju u samoizolaciju.

Što sa zaposlenicima objekta u kojemu bude zaraženih?

"Hrana se dijeli na poseban način, konobari imaju maske, ne očekujemo tu probleme jer će se sav personal jako pridržavati mjera. Ako su bili zaštićeni ne moraju ići u samoizolaciju, eventualno će im se uzeti bris da se provjeri. Mjere se ne smiju zanemariti jer će u suprotnom objekt biti u problemu ako netko od osoblja bude u kontaktu sa zaraženima", rekao je Kozlevac.

8:56 Virovitičko-podravska ima 2 aktivna slučaja

8:37 BiH ima duplo više novozaraženih nego prije 5 dana. Kako to da sad otvaramo granice? > Opširnije

8:26 "Hrvatska mora, može i treba više testirati. Testovi nisu skupi. Nažalost, jučer sam čuo da su puno skuplji nego vani i to bi se trebalo regulirati. To je potrebno da se znamo pripremiti za iduća dva tjedna. Najveća je opasnost ono što imate danas i što ne vidite, a posljedice vidite tek za dva tjedna. Prave simptome i zdravstvene posljedice vidimo tek za dva tjedna od trenutka zaraze", rekao je jutros na HTV-u Ivan Đikić. > Opširnije

8:00 "Nama se epidemiološka slika pogoršala unazad 10-ak dana. Od sredine svibnja do sredine lipnja smo imali izvanrednu epidemiološku situaciju i po broju novooboljelih smo bili prva zemlja u Europi", rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji se u sinoćnje Otvoreno na HTV-u javio putem Skypea. > Opširnije

8:09 U Kninu je sinoć zabilježen još jedan slučaj koronavirusa. > Opširnije

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više