Stranac u Kirgistanu tradicionalno jelo nazvao konjskim penisom, mogao bi godinama ležati u zatvoru

Ilustracija: 123rf

BRITANAC zaposlen u rudniku zlata u Kirgistanu uhićen je i prijeti mu pet godina zatvora jer je tradicionalno kirgisko jelo nazvao "konjskim penisom".

Michael Mcfeat, zaposlen u kanadskoj tvrtki Centerra Gold, koja je vlasnica rudnika Kumtor, uhićen je u nedjelju rano ujutro pod optužbom za poticanje na rasnu mržnju.

Može biti osuđen na između 3 i 5 godina zatvora jer je na društvenoj mreži Facebook u četvrtak postavio fotografiju svojih kirgiskih kolega za stolom i objasnio da prigodom proslava Nove godine neki Kirgistanci čekaju u redu kako bi dobili "specijalnu poslasticu, konjski penis", rekao je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova, prenosi AFP.

Radi se o kobasici od konjskog mesa "šušuk". Jela na bazi konskog mesa su na cijeni u Kirgistanu i Kazahstanu, gdje su nakon pada SSSR-a ponovo na cijeni nomadske tradicije.

Više od 120 djelatnika rudnika Kumtor, koji predstavlja 10 posto gospodarske proizvodnje Kirgistana, potpisalo je peticiju kojoj se traži uhićenje tog Britanca, navodi ministarstvo u priopćenju.

Britanac se prije uhićenja porukom ispričao Kirgistancima.

Veleposlanstvo Velike Britanije priopćilo je da je u kontaktu s lokalnim vlastima i Centerrom i spremno je ponuditi Mcfeatu potrebu konzularnu pomoć.

Pročitajte više