Stranci oteti na Filipinima, viđena zastava IS-a: Prijete im automatskim oružjem i mačetama

Screenshot: YouTube

GLASNOGOVORNIK filipinske vojske rekao je kako je nedavno objavljena snimka otetih stranaca na otoku Mindanao u sustavu provjere, a čini se da je autentična, piše New York Times. Na videu se može vidjeti Kanađane i Norvežane koji mole za život, a maskirani militanti im prijete. U pozadini su vidljive zastave samoproglašene Islamske države. Te navode trenutno provjerava tehnička ekipa, kazao je glasnogovornik filipinske vojske Restituto Padilla mlađi.

Isječak na Twitteru traje nešto više od dvije minute, a na snimci se vide četiri taoca.

"Niti jedna grupa nije konačno identificirana, niti je netko preuzeo odgovornost", kazao je Padilla. Video je nešto kasnije uklonjen s društvenim mreža te sa servisa YouTube.

Prijete im automatskim oružjem i mačetama

Protekli period u južnim Filipinima bio je relativno miran. Vlada je 2012. potpisala mirovni sporazum s najvećom islamističkom pobunjeničkom skupinom u zemlji, Moro islamskim oslobodilačkim frontom, grupom koja je vrlo aktivna na jugu Filipina. Nadali su se kako će taj sporazum donijeti veći prosperitet i sigurnost u regiju.

Odobrenje ugovora privremeno je zaustavljeno u filipinskom Kongresu te se vojska povremeno sukobljavala s manjim pobunjeničkim skupinama koje se protive sporazumu. Prema informacijama SITE Intelligence grupe koja prati terorističke skupine video je na Twitter postavljen u nedjelju. Snimka pokazuje 10 zamaskiranih muškaraca s automatskim oružjem i nemaskiranog muškarca koji drži mačetu na vratu jednog od taoca.

Među taocima su Robert Hall i John Ridsdel iz Kanade te Kjartan Sekkingstad iz Norveške, koji su pozvali vladu da stopira vojne operacije protiv pobunjenika kako bi mogli početi pregovori za njihovo oslobađanje. Među taocima je i jedna žena, Marites Flor iz Filipina koja je zajedno s grupom, ali na snimci ništa ne govori.


"Mojoj obitelji i prijateljima želim reći da sam u redu, ali sam u velikoj opasnosti. Pozivam vas, molim vas da obavijestite kanadske vlasti i zamolite ih da surađuju s filipinskom vladom kako bi prestala bombardiranja i problem koji se ovdje događa", rekao je jedan od taoca identificiran kao Hall.

Taoci oteti iz Holiday Oceanview Samal resorta

Četiri osobe otete su od strane 11 muškaraca prošlog mjeseca iz Holiday Oceanview Samal resorta na otoku Samal, na obali Mindanao, rekao je glasonogovornik filipinske vojske.

Matt Williams, direktor Filipinske asocijacije za pacifičku strategiju i procjene, tvrdi kako su naoružani ljudi koji se pojavljuju u videu članovu skupine Abu Sayyafa, malene, no ekstremno nasilne grupe koja otima strance u Mindanau više od desetljeća.

"Svaka indicija upućuje da je video autentičan. Važno je ne povezivati ove otmice na Filipinima s džihadistima Islamske države. Abu Sayyaf je zainteresiran jedino za novac", rekao je Williams i dodao kako su pregovori s njima znali trajati godinama.

Pročitajte više