Strani mediji: Hrvatska po prvi puta osudila svog političara za ratni zločin

U SRPSKIM medijima vijest kako je Branimir Glavaš dobio deset godina odmah je zauzela prve minute informativnih vijest na televizijama i radiju, a i portali prenose vijest kao jednu od najbitnijih danas. U gotovo svim komentarima navodi se kako je Glavaš dobio - premalo.

Prijelomna vijest za državnu televiziju

Tako je na srpskoj državnoj televiziji Glavaš prva vijest u kojoj se naglašava kako mu se sudilo u dva predmeta i to za ubojstvo najmanje 10 srpskih civila na obali Drave tokom 1991. i 1992. godine i za zatvaranje petoro i ubojstvo dvojice srpskih civila u kriznom stožeru. Na službenoj stranici Glavaš je "prijelomna vijest".

"Presuda Branimiru Glavašu je očekivana, ali 10 godina zatvora nije primjerena kazna za zločine u kojima je sudjelovao", kazao je direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac dodajući kako je očekivao da će Glavaš dobiti između sedam i 10 godina zatvora, bez obzira na sve "političke igre" vezane za taj slučaj, u koje su bili umiješani državni vrh Hrvatske, Vlada i Sabor.

Prikazuju se i dokumentarci

Štrbac je inače poznat hrvatskoj javnost između ostalog i po javnoj potpori kapetanu Draganu, odnosu Draganu Vasiljkoviću kada je tvrdio kako protiv njega nema nikakvih dokaza, a javno je i prijetio predsjedniku Mesiću da će ga "strpati u Haag" jer je "rasturio" Jugoslaviju pa mu treba suditi po zapovjednoj odgovornosti. Danas je Štrbac pohvalio hrabrost sudaca koji su "smogli hrabrost" da osude Glavaša.

Srpski B92 također je posvetio veliki prostor osudi Glavaša, a spremaju se i posebne emisije u produkciji Televizije B92. Dokumentarac "Dosje Osijek" u kojem anonimno govore Srbi koji su "preživjeli mučenje snaga po kontrolom Glavaša", bit će prikazan na Info kanalu B92.

Srpska agencija Beta podsjeća kako je suđenje bilo puno "zastoja i prepreka", te da se moralo tri puta ponavljati zbog proceduralnih razloga, odnosno prevelike pauze između dvije rasprave koju su stvarali optuženi svojim "stvarnim ili izmišljenim bolestima". Beta piše kako je najviše zgražanja u javnosti izazvala činjenica da je Glavaš, "kao organizator i nalogodavac ubojstava", zbog statusa saborskog zastupnika suđenje pratio sa slobode, zbog čega su se sa slobode branili i ostali optuženi.

Prvi hrvatski političar osuđen za ratni zločin

Presuda Glavašu objavljena je danas i u svim stranim utjecajnim medijima, a vijest o presudi prenijeli su i mnoge agencije. Associated Press tako prenosi kako je hrvatski sud osudio oporbenog zastupnika za ratne zločine što je prvi slučaj u Hrvatskoj da je političar odgovoran za ratne zločine koji su počinjeni protiv srpskog stanovništva.

BBC također javlja o Glavašu uz detaljni prikaz svih zločina koji su dogodili u ratnom Osijeku, a za koje se krivi Glavaša. Također, ističu kako Glavaš nije bio u sudnici za vrijeme izricanja presude, te problem oko saborskog imuniteta. Prenijeli su i izjavu kako se Glavaš nalazi na - sigurnom.

Strani diplomati pratili suđenje s velikim zanimanjem

Britanci podsjećaju kako je rat u Hrvatskoj počeo nakon što je Hrvatska izglasala neovisnost što je izazvalo revolt Srba u Hrvatskoj. Rat je zaustavljen 1995. godine kada je Hrvatska vojska povratila teritorij kojeg su držali Srbi, stoji u vijesti BBC-a.

Reuters u svojoj vijesti donosi izjavu neimenovanog diplomata Europske unije koji je rekao kako se sva slična suđenja u Hrvatskoj prate, no suđenje Glavašu zaslužilo je posebnu pažnju "europejaca".

"Bilo je to vrlo kompleksno suđenje i vrlo važno suđenje u mnogo pogleda", kazao je diplomat za Reuters.

M.M.
Foto: Arhiva

Pročitajte više