Strani mediji: Umjereni Plenković ne želi imati posla s Višegradskom skupinom

Foto: EPA/Screenshot NZZ/Der Standard

MEDIJI njemačkog govornog područja raspisali su se o novoj vladi Andreja Plenkovića, koja je jučer potvrđena u saboru.

Austrijski Der Standard ističe u članku pod naslovom “Nova vlada Hrvatske želi uvesti euro” da je Plenković samo tri tjedna nakon izbora sastavio novu vladu.

Blistava Plenkovićeva pobjeda

“Sve je išlo brzo nakon izbora 5. srpnja. Novi-stari premijer i šef konzervativnog HDZ-a Andrej Plenković već je dobio mandat za sastavljanje vlade”, navodi Der Standard i dodaje da se vladajuća koalicija sastoji još od zastupnika nacionalnih manjina i par malih liberalnih stranaka.

Plenkovićeva izborna pobjeda se opisuje kao “blistava” te bi sada mogao “vladati lakše nego prije”. S druge strane, napominje se da je najveći problem Hrvatske visoka zaduženost te će jedna od najvažnijih zadaća nove vlade biti da “dugovi ne narastu previše unatoč krizi koju je izazvao covid-19”. Od toga će ovisiti i ostvarivanje jednog od Plenkovićevih ključnih ciljeva, a to je ulazak Hrvatske u eurozonu.

Plenković pripada liberalima unutar EPP-a

“Pedesetogodišnji Plenković pripada liberalima u Europskoj pučkoj stranci. On sigurno želi više Europe, a ne manje”, navodi Der Standard, koji citira analitičara Davora Gjenera, koji pak ističe da se Plenković riješio desnih radikala u HDZ-u, poput bivšeg ministra vanjskih poslova Mire Kovača. Predviđa se da će Plenković HDZ pokušati transformirati u hrvatsku verziju CDU-a.

Tumači se i da imenovanje 41-godišnjeg Marija Banožića za ministra obrane predstavlja “prijelom u odnosu na stare generale”.

Zanimljivo je i da Der Standard smatra kako Plenković ne želi imati posla sa zemljama Višegradske skupine te da će za njih biti zadužen ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, dok će se Plenković baviti važnim temama vanjske politike, naročito odnosima s Bruxellesom. Također se predviđa da će Plenković nastaviti ignorirati autoritarni režim Aleksandra Vučića, no da će se popraviti odnosi sa Slovenijom.

Korupcijske afere nisu utjecale na izborni rezultat HDZ-a

Švicarski Neue Zürcher Zeitung (NZZ) Plenkovića opisuje kao “umjerenog konzervativca”, a napominje da je jedan od potpredsjednika vlade i “Srbin Boris Milošević”.

Ministar zdravstva je pak ostao Vili Beroš, koji je “bio lice Plenkovićeve vlade u pandemiji koronavirusa”.

“U svojem nastupnom govoru novi-stari premijer je obećao oštru borbu protiv korupcije. Njegov prošli kabinet je zbog korupcijskih afera izgubio više ministara nego ijedna vlada prije. Ipak, to na parlamentarnim izborima u srpnju nije igralo veliku ulogu”, navodi NZZ.

Plenković je HDZ odveo u centar

Plenkovića se opisuje kao bivšeg karijernog diplomata koji “u turbulentnim vremenima zrači mirnoćom i sigurnošću” te da je HDZ odveo u politički centar nakon nekoliko godina koketiranja ove stranke s krajnjom desnicom.

Na kraju NZZ konstatira da je Plenković “odlično umrežen u Bruxellesu” i da “njeguje izvrsne odnose s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel”.

Pročitajte više