Stranka BiH: Biljana Plavšić opet širi mržnju prema muslimanima i rasizam

"BILJANA PLAVŠIĆ očito nije shvatila da u švedski zatvor nije došla kako bi tamo nastavila politiku genocida i etničkog čišćenja koju su ona i Republika Srpska proveli u BiH, već upravo kako bi bila kažnjena za tu politiku", stoji u priopćenju Stranke za BiH koja je time imala za namjeru upozoriti sve nadležne domaće i međunarodne institucije na govor mržnje, huškanje i druge neprimjerene i opasne izjave iznesene od strane Biljane Plavšić u jučerašnjem intervjuu na RTRS-u.

Iz stranke izdvajaju njezine izjave o tome kako švedske vlasti nisu smjele dozvoliti da se na odjelu na kojem je ona nalazi i musliman te je optužila žene Srebrenice da su "napravile biznis od svoje tragedije" ustvrdivši da "nema ni govora da srpske žene u crnim maramama tako nešto urade".

Plavšić se usporedila sa nacistom Albertom Speerom

"Ova osuđena ratna zločinka, koja je pred Haškim tribunalom priznala svoju odgovornost za najgnusnije zločine u BiH, sada pokušava relativizirati karakter tih zločina, dok istovremeno na najgrublji način vrijeđa obitelji svojih žrtava", stoji u priopćenju.

"Bez obzira na sav rasizam koji kipti iz Biljane Plavšić, ohrabrujuće je da ona barem podsvjesno shvaća da je njena uloga i uloga Republike Srpske tijekom proteklog rata bila istovjetna ulozi nacističkih zločinaca. Tako sebe eksplicitno uspoređuje s osuđenim nacistom Albertom Speerom, tvrdeći da se nije moglo dogoditi da Speerovi čuvari u zatvoru budu Židovi, kao što se njoj dogodilo ili da budu s njim na odjelu, kao što se njoj dogodilo u Švedskoj", priopćili su iz stranke.

Stranke BiH pozvala je Tužiteljstvo BiH, Agenciju za komunikacije BiH, te Ured Visokog predstavnika da poduzmu pravne mjere "kako bi se ovakvi izljevi mržnje spriječili u zemlji".

Pročitajte više