Stranka Slobodna Hrvatska kazneno prijavila Dalićku zbog Indexovog otkrića

Foto: Hina

STRANKA Slobodna Hrvatska priopćila je danas da je protiv potpredsjednice vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić podnijela kaznenu prijavu, u kojoj je optužuje da je zlouporabila položaj i ovlasti, trgovala utjecajem te zlouporabila povlaštene informacije pri izradi tzv. Lex Agrokora i tako svojim prijateljima i partnerima omogućila nezakonitu zaradu od nekoliko stotina milijuna kuna.
 
"Smatramo da pored nedvojbene političke odgovornosti ministrice Martine Dalić, koja se očituje u skandaloznom pristupu rješavanju najvažnijih državnih pitanja, a kojim je omogućila svojim prijateljima i partnerima zaradu od nekoliko stotina milijuna kuna, postoji i kaznena odgovornost zbog povreda odredbi Kaznenog zakona", ističu iz Slobodne Hrvatske.
 
I oni se pozivaju na Index
 
Kažu kako kaznenu prijavu podnose kako bi ubrzali rad DORH-a na ovom predmetu te osigurali uvid javnosti u postupke koje će nadležno državno odvjetništvo poduzimati u konkretnom predmetu.
 
Osnovanost sumnje da je Dalić počinila kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, trgovanja utjecajem i zlouporabe povlaštenih informacija vide u današnjem članku Indexa, koji je objavio email korespondenciju Martine Dalić s konzultantima i odvjetnicima koji su radili na izradi tzv. Lex Agrokora.
 
"Vidljiva je komunikacija s privatnim osobama i neovlašteno otkrivanje informacija"
 
U obrazloženju kaznene prijave, koju su podnijeli zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu, iz Slobodne Hrvatske navode kako je iz tog teksta i priloženih poruka elektroničke pošte vidljivo da je Dalić u duljem periodu bila u komunikaciji s privatnim osobama kojima je neovlašteno otkrivala informacije do kojih je došla kao državna dužnosnica, odnosno potpredsjednica vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta.
 
Upozoravaju kako su se ti povjerljivi pravni i financijsko-poslovni podaci, uključujući i sadržaje razgovora članova vlade s investitorima, bankarima i stranim diplomatima, odnosili na poslovanje Agrokora, razmjere dubioza u tom koncernu te potrebe izrade posebnog zakona, a nisu bili javno dostupni, naročito ne dioničarima ili vjerovnicima Agrokora.
 
"Proglasite je krivom i kaznite po zakonu"
 
"Raspolažući povlaštenim informacijama privatne osobe iskoristile su informacije pozicionirajući se i lobirajući za svoje privatne interese te poduzimajući i druge radnje prije, tijekom i nakon donošenja Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku (poznatijem kao lex Agrokor), a kojim radnjama su ostvarili veliku materijalnu korist", tvrde u Slobodnoj Hrvatskoj.
 
USKOK-u predlažu da poduzme sve zakonom predviđene radnje kako bi osumnjičena bila proglašena krivom i kažnjena po zakonu.

Pročitajte više