STRANKA "ZELENI": u proračunu premalo za zaštitu okoliša

Stranka Zeleni smatra da prijedlog ovogodišnjeg proračuna u segmentu koji se tiču zaštite okoliša nije odgovarajući, jer je planirani novac za zaštitu okoliša premali. L

Za zaštitu okoliša resorno ministarstvo namjerava izdvojiti samo 28,1 milijun kuna, a ta sredstva nisu dovoljna da bi se na adekvatan način moglo izraditi strategije, programe i projekte potrebne za zaštitu okoliša, rekao je glavni tajnik Zelenih Adrian Majher na današnjoj konferenciji za novinare.

Naveo je da je taj iznos 0,03 posto ovogodišnjeg državnog proračuna, dok je u drugim europskim zemljama taj udjel 4,5 do 5 posto državnog proračuna.

Usporedbe radi, za potrebe sanacije zagrebačkog odlagališta otpada na Jakuševcu u zadnje je tri godine potrošeno (u segmentima oplinjavanja, reciklaže građevinskog otpada i pročišćivača voda) 7,1 milijun eura, odnosno oko 53 milijuna kuna, rekao je Majher. Naveo je i kako sva ta tri postrojenja na Jakuševcu ne rade.

Također je rekao da se od 28,1 milijun kuna za gospodarenje otpadom namjerava izdvojiti 3,1 milijun kuna. Naveo je da postoji i Fond za zaštitu okoliša, za koji je iz proračuna izdvojeno 244 milijuna kuna, ali nigdje nije jasno raščlanjeno na što će se ti novci potrošiti.

Ustvrdio je da u prijedlogu proračuna za Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva postoji cijeli niz netransparentnih podataka, te da je se tako oko 23 milijuna kuna namjerava potrošiti netransparentno, na intelektualne i osobne usluge, nespomenute rashode i ostalo.

Naveo je i da za strategiju prostornog uređenja Hrvatske Ministartsvo planira izdvojiti 500.000 kuna, a za glavnu stavku Strategije prostornog uređenja Hrvatske skupa sa administracijom i izradama stručnih studija, pet milijuna kuna. Dodao je da Grad Zagreb godišnje izdvaja sedam milijuna kuna za izradu GUP-a.

Zeleni su se osvrnuli i na problematiku GMO-a, te smatraju da bi svaki proizvod trebao biti označen, kao što to propisuje zakon. Problemom je naznačio i to što deklaracije na proizvodima ne odgovaraju stvarnim sastojcima koji se u njima nalaze. Hrvatskoj je potrebna institucija, slična onoj u SAD-u, koja bi kontrolirala sve namirnice, odnosno sve sastojke sadržane u namirnicama, rekao je.

Zeleni su podržali seljake koji se protive zabrani uvoza mesa i stoke u Hrvatsku, smatrajući da država treba zaštiti domaću proizvodnju i omogućiti seljacima da prodaju svoje proizvode. Uvozit treba samo kvalitetna grla koja će poboljšati stada, smatraju Zeleni.

(Hina) xbma ysšh

Pročitajte više