Stravične posljedice testiranja lijeka u Londonu

SCENE kakve se viđaju jedino u jeftinim horor-filmovima postale su stvarnost u londonskoj bolnici Northwick Park. Prema navodima te iste bolnice, dva čovjeka su u kritičnom, a šestorica u teškom stanju nakon što su tamo u ponedjeljak poslužili kao "pokusni kunići" prilikom testiranja novog lijeka pod kodnim imenom TGN412.

TGN412 je predviđen za liječenje reumatičnog artritrisa i leukemije. Međutim, ubrzo nakon konzumiranja lijeka, pacijentima je naglo pozlilo, a dvojica su ubrzo nakon pali u komu.

Pokus je odmah obustavljen, a britanske vlasti su uputile upozorenje drugim državama i organizacijama da odmah prekinu sve testove vezane uz TGN412.

Međutim, to je slaba utjeha za 35-godišnju Myfawny Marshall, čiji se dečko, zasada neimenovani 28-godišnji barmen, nalazi među žrtvama.

U izjavi medijima je rekla kako ga prilikom posjeta jedinici za intenzivnu skrb, gdje se liječnici bore za njegov život, nije mogla prepoznati. Tvrdi da su mu lice i vrat "potpuno izobličeni", tako "da sliči na čovjeka-slona".

Prema njenim riječima, nesretni barmen je već nekoliko puta prije toga služio kao "pokusni kunić" za farmaceutsku industriju. "To je bio sjajan izvor prihoda", kaže Marshallova, "a i osjećao se ponosan zbog toga što se žrtvuje za čovječanstvo".

Parexell, tvrtka koja je provodila testove, u izjavi tvrdi da preliminarni testovi nisu ukazivali na mogućnost negativnih reakcija. Isto tvrdi i TeGenero, njemačka farmaceutska tvrtka koja proizvodi TGN412.

S druge strane, Marshall tvrdi da liječnici nisu u stanju pomoći žrtvama, jer "nemaju pojma o kakvom je lijeku riječ i kakve on efekte ima". Navodno su joj rekli da ne mogu učiniti ništa nego čekati da "tvar, ma kakva bila, sama izađe iz pacijentovog tijela".

"Pokusni kunići" za farmaceustsku industriju, inače, imaju običaj zarađivati oko 100 funti (1060 HRK) dnevno, a neki među njima su od toga napravili profesionalnu karijeru. Zbog toga se u redove "pokusnih kunića" javlja sve više ljudi željnih brze, lake, iako ponekad i riskantne zarade.

Industrija ljudskih "pokusnih kunića" će vjerojatno još više procvasti ukoliko u Velikoj Britaniji i drugim zemljama, pod pritiskom sve moćnijeg pokreta za prava životinja, oni postanu jedina opcija za kliničko testiranje lijekova.

D.A.

Pročitajte više