Štromar je večeras dao do znanja da će se HNS pokoriti HDZ-u kad god bude trebalo

Foto: Hina

DOK je bio u oporbi, HNS je grmio o ustaškom pozdravu na spornoj ploči u Jasenovcu. To im je tada bilo potpuno neprihvatljivo.

Nakon što su došli na vlast, HNS je oko tog pitanja postao znatno fleksibilan. Čude se tako posljednjih tjedana HNS-ovci kako je moguće da je to glavna tema u javnosti, a Štromar će i dalje reći kako za ustaško znakovlje i simbole nema mjesta u Hrvatskoj javnosti.

Ali više nije odlučan kao prije.

Večeras je tako gostovao u Dnevniku Nove TV.

Glavno im je da se ustaški pozdrav makne iz Jasenovca

"Ja sam siguran da te ploče, s tim grbom, neće biti u Jasenovcu, za početak, a onda ćemo vidjeti kakve odluke će donijeti povjerenstvo i prihvatit ćemo te odluke", rekao je Štromar. Dakle, ploča će, a kako se spekulira zadnjih dana po medijima, naprosto biti premještena negdje drugdje.

"Prihvatljivo je da nema ustaškog pozdrava u javnosti Republike Hrvatske. Da li je to danas ili prekosutra, mislim da je to najmanje bitno. Mi se toga moramo riješiti, ali sad trebamo dati pijetet svim onima stradalima u Jasenovcu i ukloniti ploču odande", ne baš uvjerljiv bio je Štromar. On, dakle, jasno daje do znanja da pozdrav treba ukloniti, ali iz Jasenovca.

Kad jednom bude u Novskoj, onda će se o tome raspravljati, tvrdi Štromar. Čista definicija kupovanja vremena.

U redu im je da Plenković nadzire kurikularnu reformu, njihov glavni zahtjev


I što se tiče drugog velikog HNS-ovog uvjeta za ulazak u koaliciju, obrazovne reforme, također su spremni na kompromise. Štromaru je tako u redu da Plenković bude na čelu povjerenstva za provođenje reforme, bez obzira što je to bio njihov glavni zahtjev kad su ulazili u vladu. Drugim riječima, u redu im je da Plenković potpuno kontrolira to što oni misle provoditi.

"Mi mislimo da treba biti povjerenstvo, da treba biti institucionalno, a ako je institucionalno, onda i premijer isto može voditi to povjerenstvo. mi nemamo ništa protiv ako on to želi", pokorno je rekao Štromar.

"Razgovarat ćemo još o tome, vjerojatno idući tjedan, ali imamo primjere za takve događaje u povijesti. Ivica Račan bio je predsjednik povjerenstva za izgradnju autoceste. To je bio velik događaj i velika stvar za Republiku Hrvatsku, a ovo će biti još veća i bitnija stvar za Hrvatsku, od bilo koje reforme dosad", dodao je kao da se opravdava.

A vjerojatno se i opravdava. HNS će, a Štromar je to večeras dao do znanja ako nekome ranije nije bilo jasno, biti dobar i vjeran partner HDZ-u.

Pročitajte više