Stručni skup o 50. obljetnici smrti Ive Kerdića

O PEDESETOJ obljetnici smrti Ive Kerdića, najpoznatijega hrvatskoga medaljera, utemeljitelja medaljerstva kao samostalne djelatnosti, Gliptoteka HAZUa priprema 27. listopada stručni skup "Hommage Ivi Kerdiću".

Na skupu će, kako su izvijestili iz Gliptoteke, desetak stručnjaka predstaviti Kerdićevo stvaralaštvo u skulpturi, umjetničkom obrtu, medaljerstvu i odličjima. Bit će govora i o kolegiju medaljerstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Kerdićevo stvaralaštvo na stručnom skupu predstavit će Ivan Mirnik, Vesna Mažuran-Subotić, Lida Roje-Depolo, Boris Prister, Damir Matušić i ini.

Skup je priređen u sklopu Sekcije medaljera Hrvatskoga numizmatičkoga društva i već se 16 godina održavaju u Gliptoteci gdje je pohranjen navjeći dio Kerdićevih radova, uključivo unikatne sadrene modele i crteže.

Ivo Kerdić (rođen 1881. u Davoru, umro 1953. u Zagrebu) završio je Obrtnu školu u Zagrebu, polazio tečajeve na bečkoj Školi za primijenjenu umjetnost, a od 1906. do 1911. studirao medaljerstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču.

Nakon povratka u Zagreb 1913. Kerdić je vodio ljevaonicu bronce pri ALU gdje je bio i redoviti profesor od 1940. do umirovljenja 1947. Bio je i dopisni član Razreda za likovne umjetnosti HAZU-a od 1951.

Pročitajte više