STRUČNJACI UPOZORAVAJU Globalno zagrijavanje na najvećoj razini u posljednjih 115 000 godina

Foto: NASA
 
PROŠLI mjesec bio je najtopliji lipanj od početka mjerenja globalnog porasta temperatura na Zemlji, dok su posljednje tri godine ujedno najtoplije godine, piše The Guardian.
 
Mjerenja su pokazala da je globalno zagrijavanje trenutno na najvećoj razini u posljednjih 115 000 godina, a stručnjaci strahuju da nećemo uspjeti ograničiti zagrijavanje do 1,5 ili čak 2 Celzijeva 
stupnja.
 
Porazne podatke objavila je američka Nacionalna agencija za istraživanje oceana i atmosfere (Noaa), koja je u izvješću navela da je najtopliji bio lipanj prošle godine s 0,92 stupnja iznad prosjeka temperatura u 20. stoljeću.
 
 
NASA je prošlog tjedna objavila malo drugačije podatke, prema kojima je lipanj 1998. bio najtopliji, a lipanj 2016. je bio četvrti po redu. Na temelju njihovih podataka znanstvenik Gavin Schmidt je 
procijenio da će 2017. biti jedna od tri najtoplije godine od početka globalnog mjerenja, odmah iza 2016. godine.
 
Opasni porast temperatura na Zemlji uzrokovan je najvećim dijelom emisijom stakleničkih plinova stvorenih izgaranjem fosilnih goriva. Stručnjaci upozoravaju da će razina globalnog zagrijavanja prijeći granicu od 1,5 stupnjeva do 2040. godine, a možda i puno ranije.
 
Andy Pitman iz Sveučilišta u New South Walesu je izjavio: "Po mom mišljenju, da bismo ograničili zagrijavanje do 2 Celzijeva stupnja moramo hitno pojačati svijest o klimi te puno brže smanjiti emisiju stakleničkih plinova".

Pročitajte više