Stručnjak za nacionalnu sigurnosti ima 10 rješenja za uništenje ISIS-a

Foto: 123rf

NAJVEĆE svjetske sile posljednjih dana razgovaraju o najboljoj strategiji za rušenje ozloglašene Islamske države. Dok SAD kao dio rješenja vidi skidanje Assada s vlasti, Rusija ga podupire. Ipak, vođe su najavile moguću koaliciju koja bi trebala zračnim udarima uništiti militante ISIS-a.

Dok svjetski vođe razgovaraju o potencijalnim potezima, CNN-ov analitičar za nacionalnu sigurnost Peter Bergen dao je svojih 10 rješenja kojim bi se moglo pobijediti Islamsku državu.

Iskustva bivših boraca

Prikupiti bivše militante i dati im priliku da ispričaju kako ISIS ne stvara utopiju već pakao na zemlji. Procjenjuje se kako mjesečno oko 100 ljudi dolazi u ISIS, a bitno je taj broj drastično srezati.

Promovirati one koji pokazuju kako izgleda život u ISIS-u


Mediji bi, tvrdi analitičar, više prostora trebali davati grupama poput one naziva "Raqqa is Being Slaughtered Silently" koja se bori protiv ISIS-a i gotovo svakodnevno izvještava o Raqqi koju su uništili džihadisti i koji propada.

Spriječiti mladež da se priključuje Islamskoj državi

Treba se pojačati djelovanje bivših džihadista poput Kanađanina Mubina Shaikha koji na internetu kontaktira s mladim ljudima koje želi regrutirati ISIL te ih odgovara od toga, smatra Bergen.

Napomenuti da ISIS radi protiv islama

Potpora je potrebna klericima poput Mohameda Magida iz Virginije koji je dosad već vrlo velik broj muslimana u SAD-u uvjerio kako ISIS zapravo radi protiv islama.

Društvene mreže ne bi smjele propagirati Islamsku državu


Raditi pritisak na društvene mreže kao što je Twitter kako bi promijenile uvjete korištenja i micale materijale koje postavlja ISIL i time obeshrabrile nasilje. Twitter je ranije ove godine maknuo 2000 računa koje su koristili pristaše ISIL-a, ali je ISIL nastavio koristiti Twitter i druge društvene mreže za svoju propagandu.

Vojna kampanja protiv ISIS-a

Vojne akcije i udare na uporišta Islamske države treba nastaviti i dalje.

Poticati Tursku da zaustavi pristaše koji putuju u Siriju


Analitičar smatra kako bi Turska trebala napraviti sve što je u njenoj moći kako bi spriječila pobornike ISIS-a da iz njihovih luka putuju prema Siriji i drugim područjima pod kontrolom Islamske države.

Ublažiti zakone za one koji se žele pridružiti ISIS-u

U SAD-u brutalno kažnjavaju mlade koji se odluče pridružiti militantima, a Bergen smatra kako bi se blažim kaznama lakše ohrabrilo roditelje čija djeca se odluče na takav potez. Naime, roditelji ili članovi obitelj koji znaju da se njihova djeca ili rođaci žele priključiti ISIL-u to ne prijavljuju jer znaju da će im djecu uhititi i mogu dobiti u SAD-u 15 godina zatvora. Vjeruje se da bi više roditelja prijavilo svoju djecu kad bi znali da zbog potpore ISIS-u ne bi završila u zatvoru.

Ovo što ISIS radi samo je propaganda

Što više muslimana trebalo bi upoznati s činjenicom da je ono što ISIS tumači čista propaganda.

Žrtve ISIS-a su muslimani

Jasno ukazati na to da je poruka ISIL-a da oni štite muslimane, ali da su zapravo njihove žrtve upravo muslimani, zaključuje Bergen.

Pročitajte više