Stručnjak za sigurnost: Novac i zlato su trebali biti položeni u HNB i nisu jedini razlog provale u MUP

Screenshot N1

NEPOZNATI počinitelji provalili su sinoć u sjedište MUP-a u Heinzelovoj ulici, potvrđeno je Indexu iz Policijske uprave zagrebačke.


Neslužbeno se doznaje kako je provaljeno u prostorije službe organiziranog kirminala iz kojih su navodno ukradene veće količine zlata i novca - čak 280.000 eura i dvije kile zlata.

Bono Marjanović, stručnjak za sigurnost za Index je rekao da bi ravnatelj policije, te cijela policijska uprava u kojoj se provala dogodila, zbog ovoga trebali podnijeti ostavku. Marjanović smatra da se ovom prilikom nisu poštivali propisi te da bi kod zapljene novca, on trebao biti uplaćen na račun HNB-a, a isto vrijedi i za zlato koje je trebalo biti položeno u trezor HNB-a.

Ovaj je slučaj, tvrdi Marjanović, pokazao da sustav očito ne funkcionira.

"Na takav način da se drži toliko sredstava i vrijednosti u takvom uredu je krajnje nedopustivo čak i neozbiljno. U Hrvatskoj bi se trebala uvesti varijanta odgovornosti jer kod nas to ne postoji. Sustav sigunosti cijelog objekta je prvi razlog zašto bi netko trebao podnijeti ostavku, da takva institucija ima tako loš sustav sigurnosti je nedopustivo. Par kamera i jedan portir na porti ne znače sustav sigurnosti.

Mnogi komentiraju je li je to neki stari tekst za 1. april, no vidimo da nije. U Hrvatskoj bi ljudi u sustavu trebali sazrijeti, ovakve stvari su nedopustive. Ako se želimo pozivati na zapadnu demokraciju gdje dužnosnici podnose ostavke i za manje propuste, i to ne samo u svom radu već i u svom resoru, onda je vrijeme i da se kod nas počinje preuzimati odgovornost", rekao je Marjanović.

Ističe kako će se jednog dana naći krivac, no smatra i da se odgovornost ne smije svaliti na jednu osobu. A sad se postavlja pitanje zašto je ovo napravljeno, mora biti veliki interes da se tako nešto ciljano napravi u policijskoj zgradi. I što će se nakon ovoga početi događati, hoće li neki dokumenti curiti, hoće li neke afere opet ugledati svijetlo dana, to će pokazati istraga i mediji. Slobodan sam procijeniti da to nije napravljeno samo radi ove vrijednosti koja je ukradena", zaključio je Marjanović.

Smatra i kako će se ovo iskoristiti u nekim ozbiljnim pregovorima gdje kaže, nije isključno da će Hrvatska biti prozvana radi nekvalitetnog sustava.

Također je dodao i kako će šaljiva strana ovog doći u fokus naše i svjetske javnosti.

"Međutim ako pogledamo strane demokracije i njima se događaju ovakvi biseri, curenje dokumenata i raznih informacija nije neuobičajena stvar", kazao je na kraju Marjanović.

 

Pročitajte više