Studenta iz Osla naljutila ministrica. Išao provjeriti njen rad, otkrio plagiranje

Foto: EPA

Sandra Borch, norveška ministrica za istraživanje i visoko obrazovanje, podnijela je ostavku prošli tjedan nakon što je student iz Osla otkrio da su dijelovi njenog magistarskog rada, uključujući pravopisne pogreške, kopirani od drugog autora bez navođenja izvora. 

Studenta, 27-godišnjeg Kristoffera Rytteragera, pogotovo je uzrujalo to što je Borch ranije bila revna u kažnjavanju akademskih prekršaja. Nekoliko studenata se borilo u slučajevima "autoplagijata" jer su preuzeli čitave odjeljke iz svojih ranijih radova. 

Bili su oslobođeni od nižih sudova, ali ih je ministrica odvela na Vrhovni sud. "Studenti su bili izbacivani zbog autoplagiranja. Naljutio sam se i pomislio da je dobra ideja provjeriti ministričin rad", ispričao je Rytterager za Associated Press.

Isti dan podnijela ostavku

Rytterager, koji studira na BI Business Schoolu u Oslu, kaže je da je pronašao nekoliko dijelova koji su mu bili sumnjivi, nakon čega je otkrio da to nisu ministričine riječi. Prošli petak su mediji popratili Rytteragerove objave na X-u i objavili otkrića. 

Borch je isti dan dala ostavku. "Kada sam napisala svoj magistarski rad prije otprilike 10 godina, napravila sam veliku pogrešku. Preuzela sam tuđi tekst bez navođenja izvora", priznala je u razgovoru za norvešku novinsku agenciju NTB. 

Nakon otkrića, počela se provjeravati akademska povijest i drugih političara. Ubrzo je nekoliko novina pronašlo nedosljednosti u radu ministrice zdravstva Ingvilde Kjerkol. Ona je okrivila "pogreške u uređivanju" za sličnosti između vlastitog akademskog rada i rada drugih autora.

Premijer Jonas Gahr Støre prihvatio je ostavku ministrice Bohr, rekavši da njezini postupci "nisu kompatibilni s povjerenjem koje je potrebno za biti ministrica istraživanja i visokog obrazovanja". Međutim, podržao je Kjerkol, istaknuvši da je na sveučilištima, a ne na političarima, da sude o akademskim prekršajima.

Pročitajte više