Studenti: Apel na odgovornost je proizveo medijski spektakl sučeljavanja s interventnom policijom

"JUČERAŠNJI prosvjed studenata Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa bio je upućen onima koji iza njegovih vrata donose odluke o budućnosti prosvjednika. Odgovor je, međutim, stigao s druge adrese, iz Ministarstva unutarnjih poslova. Ministarstvo kojemu je na čelu Radovan Fuchs akciju i zahtjeve prosvjednika odlučilo je shvatiti kao isključivo redarstveni problem pa je odgovornost za njega prebacilo na državnu instancu koju očito smatra kompetentnijom za rješavanje ovoga pitanja. Apel na odgovornost tako je proizveo medijski spektakl sučeljavanja studenata s interventnom policijom", izvijestili su danas studenti koji već danima ponovno prosvjeduju zahtijevajući besplatno obrazovanje.

"No, bilo bi krivo u takom razvoju događanja vidjeti nešto bitno novo u držanju Ministarstva. Krunski dokaz za to su kuloarske informacije o nacrtu novoga Zakona  o sveučilištu. Zakon je već više-manje napisan, ali Ministarstvo čeka jenjavanje javnog pritiska i radoznalosti koje je blokada fakulteta proizvela da ga potiho progura mimo svake javne rasprave. Umjesto interventne policije, u ovome slučaju netransparentnost igra ulogu zaklona od obaveze odgovora na pritisak odozdo. Povjerenstvu kojemu je na čelu Žarko Puhovski u toj priči je namijenjena dvostruka funkcija: u prvoj fazi treba simulirati sudjelovanje zainteresirane i stručne javnosti u izradi zakona; u drugoj gotov tekst Zakona treba blagosloviti kao rezultat široke javne participacije koja se nije dogodila i tako mu osigurati demokratski legitimitet", dodaju.

"Umjesto da se bavi ekscesom policijske intervencije, javnost bi se trebala usmjeriti na razorne posljedice koje će prijedlog novoga zakona proizvesti i po pitanju socijalnih prava i po pitanju autonomije sveučilišta i budućnosti obrazovanja"

"Ono što se međutim o novome zakonu već sada zna upućuje u drugom smjeru. Predviđeno plaćanje ECTS-bodova kao tobožnja `alternativa` participacijama u školarinama vodi u potencijalno veće financijsko opterećene studenata nego fiksne školarine. Ovo je izričito priznao sam predsjednik Povjerenstva. Jučerašnje izjave Duje Bonaccija pred prosvjednicima ispred Ministarstva pod medijski dopadljivim sloganom `kriterija uspješnosti` pravo na obrazovanje i dalje svode na privilegiju male manjine", smatraju studenti.

"Novi Zakon o sveučilištu ne predstavlja međutim samo napad na socijalna prava, nego i otvoren napad na autonomiju sveučilišta. Koliko-toliko demokratske procedure odlučivanja o upravljanju sveučilištem ukidaju se u korist sve naglašenijeg podčinjavanju sveučilišta Ministarstvu. Mehanizmi kojima to ima biti postignuti sežu od fragmentacije do sve otvorenije komercijalizacije. Programirana financijska nesigurnost sveučilišta  kao posljedica povećanja ovlasti Ministarstva nad odlukama o raspoređivanju sredstava - pod krinkom povećanja financijske odgovornosti sveučilišta - sredstvo je direktna slabljenja utjecaja sveučilišta nad programom studiranja. Ovo su samo neki aspekti onoga što se sprema", navode.

"Umjesto da se bavi ekscesom policijske intervencije, javnost bi se trebala usmjeriti na razorne posljedice koje će prijedlog novoga zakona proizvesti i po pitanju socijalnih prava i po pitanju autonomije sveučilišta i budućnosti obrazovanja. Ne zato što prebacivanja odgovornosti na policiju ne bi predstavljalo skandal, nego zato što predstavlja samo mali simptom puno dalekosežnijih procesa. Činjenica da se ti procesi odvijaju iza kulisa i izvan dometa reflektora problem čini samo još akutnijim", smatraju studenti.

Pročitajte više