Studenti još nisu dobili stipendije, a bliži se kraj semestra: Ministarstvo se opravdava

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

BLIŽI se kraj akademske godine, a studenti koji su dobitnici državne stipendije za akademsku godinu 2015./2016. ih još uvijek nisu dobili. Većina prijavljenih dolazi iz socijalno ugroženih obitelji i na taj su novac računali kako bi mogli uopće studirati.

Nakon što je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) ignoriralo njihove upite, nezadovoljni studenti odlučili su izaći u javnost.

Ove godine natječaj za stipendije objavljen je 18.01.2016. godine, čak tri mjeseca nakon početka akademske godine, a nakon objave privremenih rezultata 8.travnja još uvijek kažu, čekaju na objavu konačnih rezultata.

"Procedura je takva da nam MZOS nakon konačnih rezultata dostavlja ugovore, koje mi potpisujemo i šaljemo natrag u MZOS. To znači da prvu uplatu stipendije ne možemo dobiti bar još mjesec dana. Inače ove godine se MZOS radi brže obrade prijava umrežilo s MUP-om i Poreznom upravom, što je trebalo značiti bržu isplatu i manje papirologije, a konačne rezultate i isplatu čekamo već mjesec dana", kažu nam studenti.

Glavni problem je, naglašavaju, to što je većina studenata ostvarila pravo na stipendiju E kategorije koja je namijenjena studentima koji dolaze iz socijalno ugroženih obitelji i taj im je novac prijeko potreban da bi uopće studirali.

Najviše prijavljenih za stipendiju iz siromašnih obitelji

Da je najveći broj studenata prijavljeno na stipendiju E kategorije za Index su potvrdili i u MZOS-u. Od svih prijava koje su zaprimili, u sustavu webObrasci imaju 11.510 završenih prijava u E kategoriji, u D1 imaju 341 prijavu i u P imaju samo jednu.

Studenti su zbog svih navedenih činjenica itekako ogorčeni i ljuti zbog postupaka MZOS-a.

"Naprosto nema smisla isplaćivati stipendiju krajem godine. Studentima je ona potrebna otpočetka akademske godine, a ne na kraju ljetnog semestra. Tad mnogi studenti već iseljavaju iz studentskih domova i stanova, a na pomoć roditelja se ne mogu osloniti zbog već spomenutog imovinskog stanja obitelji. Želimo da nam ministar objasni zašto moramo čekati ovoliko.

Kome je uopće u interesu da se ovoliko čeka i postoji li uopće novac za naše stipendije? Hoće li i iduće godine biti isti besmisleni princip isplate stipendija?", pitaju se studenti u nadi da će netko napokon doživjeti njihove probleme.

U Ministarstvu se pak pravdaju novim Pravilnikom, odnosno kažu kako je kašnjenje isplate stipendije studentima uzrokovano procedurom donošenja Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju.

Uz to, jedan od razloga je, kažu nam u MZOS-u i to što nisu imali informaciju o ukupno predviđenim financijskim sredstvima za 2016. godinu, a samim time i o broju planiranih stipendija.

Ministarstvo tvrdi da neće značajnije kasniti u odnosu na lani

Razlog kašnjenju je i produženje roka dostave podataka za studente izvan RH zbog prikupljanja podataka o prihodima u 2015. zbog čega su kažu, rok za dostavu dokumentacije produžili do 31. ožujka.

Također su ističu imali i veliki broj pristiglih prigovora na privremene rezultate natječaja što je utjecalo na produljenje procedure donošenja Odluke.

Unatoč svim razlozima, u MZOS-u se ipak pravdaju da isplata stipendija neće značajnije kasniti u odnosu na prošlu godinu kada je isplata bila 13. svibnja.

"Ovim putem ispričavamo se svim studentima i njihovim roditeljima zbog nastalih okolnosti koje su utjecale na kašnjenje isplate stipendija", stoji u odgovoru MZOS-a za Index.

Naglasili su kako je MZOS raspisalo javni Natječaj za dodjeljivanje minimalno 5.000 državnih stipendija redovitim studentima visokih učilišta u RH, studentima s invaliditetom i studentima bez odgovarajuće roditeljske skrbi poslijediplomskih sveučilišnih studija za 2016. godinu 18. siječnja 2016. godine i Dopunu Natječaja objavljenog 18. siječnja 2016. godine, 19. siječnja 2016. godine.

Rok za podnošenje prijava na natječaj bio je 12. veljače 2016. godine. Natječaj je, dodaju u MZOS-u, u navedeno vrijeme raspisan zbog postupka izmjena i dopuna prijedloga Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju te procedure javne rasprave i objave Pravilnika u Narodnim novinama.

Idući tjedan objava dobitnika stipendija

"Naime, javna rasprava o Nacrtu prijedloga Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju otvorena je 20. studenoga 2015. godine a Pravilnik je objavljen u Narodnim novinama, broj 134, 11. prosinca 2015. te je na snagu stupio 19. prosinca 2015. godine.

Na natječaj za dodjelu državnih stipendija za 2016. godinu studenti su se prijavljivali elektroničkim obrascem te je u sustavu webObrasci završeno ukupno 11.510 prijava u E kategoriji, u D1 bilo je 341 završena prijava i u P 1 završena prijava. Ministarstvo je zaprimilo i urudžbiralo ukupno 9.736 prijava u E kategoriji, 243 prijave u D-1 kategoriji, 1 prijavu u P kategoriji i 18 prijava bez propisanih obrazaca.

Privremeni rezultati natječaja objavljeni su na internetskoj stranici 8. travnja 2016. godine s detaljnim uputama za studente po pitanju daljnjih koraka te roka za podnošenje prigovora na privremene rezultate 8 dana od dana objave, do zaključno s 18. travnja 2016.

Ukupno je pristiglo 552 prigovora na privremene rezultate natječaja. Svi prigovori su razmotreni, obrađeni u aplikaciji državnih stipendija za 2016. godinu, ponovno stavljeni u obradu za izračun bodova. Po završetku bodovanja i konačnoj kontrolnoj provjeri krenulo se u sastavljanje liste kandidata za svaku kategoriju državne stipendije kojima je prihvaćen prigovor te ukupne i konačne liste dobitnika za svaku kategoriju državne stipendije na temelju rezultata natječaja i prihvaćenih prigovora.

Pripremljene su rang-liste dobitnika za potpisivanje od strane članova Povjerenstva za provedbu javnoga natječaj za dodjelu državnih stipendija te Odluka o dodjeli državnih stipendija za 2016. godinu te će iste biti objavljene na internetskoj stranici Ministarstva početkom sljedećeg tjedna.

Studenti će uz objavu rang-lista dobitnika državne stipendije za 2016. godinu dobiti sve detaljne upute o načinu dostavljanja i potpisivanja ugovora o dodjeli državne stipendije za 2016. godinu koje će studenti moći preuzeti putem svojih AAI korisničkih računa kako će biti navedeno u uputama. Ugovori o dodjeli državne stipendije također su pripremljeni za generiranje. Studenti će imati obvezu jedan potpisani primjerak ugovora dostaviti natrag Ministarstvu u što kraćem roku radi evidencije u sustavu obračuna i pripreme isplata državne stipendije", kažu u MZOS-u.
 

Pročitajte više