Studenti na njujorškom sveučilištu prosvjedovali za Palestinu, više od 100 uhićenih

Screenshot: X

Više od 100 propalestinskih prosvjednika je jučer uhićeno na kampusu sveučilišta Columbia nakon što je njegova čelnica dozvolila njujorškoj policiji da ukloni šatore koje su podigli studenti koji prosvjeduju protiv postupaka Izraela u Pojasu Gaze.

Predsjednica sveučilišta Nemat Minouche Shafik, koju su dan ranije kritizirali republikanci na saslušanju odbora Zastupničkog doma o antisemitizmu na kampusu, rekla je da je dozvolila policiji da ukloni desetke šatora koje su prosvjednici podigli u srijedu ujutro.

"Zbog zabrinutosti za sigurnost kampusa (sveučilišta) Columbia, dozvolila sam policijskoj upravi New Yorka da počne uklanjati logor", rekla je u priopćenju Shafik.

Predsjednica je dodala da su prosvjednici prekršili pravila škole o održavanju nedozvoljenih demonstracija te da nisi htjeli razgovarati s upravom.

Počeli suspendirati studente

Njujorški gradonačelnik Eric Adams je kazao je policija uhitila preko 108 osoba, a da pritom nije došlo do nasilja ili ozljeda. Policija je rekla da su uhićenja povezana s neovlaštenim ulaskom na posjed.

Columbia je objavila da je počela suspendirati studente koji su sudjelovali u podizanju šatora, što se smatra nedozvoljenim prosvjedom.

Prosvjed, koji podsjeća na demonstracije protiv Vijetnamskog rata na Columbiji prije više od 50 godina, najnoviji je u nizu manifestacija na sveučilišnim kampusima, mostovima i zračnim lukama koje izbijaju otkako je 7. listopada započela eskalacija izraelsko-palestinskog sukoba.

Osim širenja prosvjeda, skupine za ljudska prava su također ukazale na porast predrasuda i mržnje prema židovima, Arapima i muslimanima u proteklih nekoliko mjeseci.

Kongresni odbor je u srijedu optužio Shafik da ne uspijeva zaštititi židovske studente na kampusu, a na prošlogodišnjem saslušanju su na sličan način optuženi troje drugih čelnika elitnih sveučilišta, što je uzburkalo sustav visokog obrazovanja.

"Sveučilište se suočava s moralnom krizom"

Shafik je odgovorila da se sveučilište suočava s "moralnom krizom" zbog antisemitizma na kampusu te da je Columbia poduzela čvrste mjere protiv osumnjičenih počinitelja.

Prosvjednici su na Columbiji tražili trajno primirje u Gazi, kraj američke vojne pomoći za Izrael te da sveučilište prestane prihvaćati novac od tvrtki koje profitiraju od izraelskog napada.

Podizanje šatora je organizirala koalicija skupina predvođenih studentima.

Oko 500 prosvjednika je u četvrtak, neovisno o njujorškoj demonstraciji, marširalo kroz sveučilište u Južnoj Karolini kako bi podržali Asnu Tabassum, muslimanku i studenticu generacije, kojoj je sveučilište otkazalo govor zbog zabrinutosti za sigurnost.

Tabassum i njeni pobornici tvrde da ju je sveučilište htjelo ušutkati zbog njenog protivljenja izraelskom napadu na Gazu.

Pročitajte više