Studenti roštiljali i zapalili šumu u Italiji. Kažnjeni s 13,5 milijuna eura

Foto (nije fotografija događaja u članku): Epa

DVOJICA studenata koji su optuženi da su uzrokovali veliki šumski požar u talijanskoj regiji Como kažnjeni su novčanom kaznom od 13,5 milijuna eura, piše BBC.

Mladići, obojica u dobi od 22 godine, roštiljali su 30. prosinca prošle godine u planinskoj kućici koja pripada jednom od njihovih djedova, kada je zbog njihove nepažnje izbio požar.

Lokalni talijanski dužnosnici izračunali su iznos novčane kazne koristeći se formulom za određivanje opsega štete uzrokovane požarom.

"Mi smo žrtveni jarci“

Jedan od studenata rekao je talijanskim medijima da su "žrtveni jarci". U razgovoru za talijanske novine La Stampa izjavio je kako mu je "jako žao" zbog požara, no da oni nisu jedini koji su odgovorni te da je požar krenuo s više mjesta.

"Mi smo žrtveni jarci. Ne zna se što je točno uzrokovalo požar. Mi smo stvarne žrtve ove priče", rekao je student.

"Odmah smo upozorili vatrogasce i dali sve od sebe kako bismo ugasili požar“, dodao je.

Tužitelji, koji su istražili uzrok vatre, tvrde suprotno i smatraju da je požar nastao zbog nepažljivog rukovanja roštiljem. Sud je na temelju tih nalaza proglasio mladiće odgovornima, zajedno s vlasnikom posjeda, za nastalu vatrenu stihiju.

Uništeno 1.000 hektara šume

Požar je trajao nekoliko dana, a uništeno je oko 1.000 hektara šume.

La Stampa je izvijestila kako zakonski predviđena kazna za izazivanje požara iznosi od 118 do 593 eura po kvadratnom metru, stoga je studente čekala novčana kazna između 8 i 40 milijuna eura.

Iznos od 13,5 milijuna eura izračunala je šumska služba na temelju utvrđene formule i u skladu s lokalnim zakonima.

Odvjetnica jednog studenta izjavila je za novine kako presude trebaju biti smislene, što sada nije slučaj.

"Kakvog smisla ima nametnuti ovakvu administrativnu sankciju dvojici mladića ako se zna da to oni ne mogu platiti jer su još uvijek studenti?“ rekla je.

Tužitelji su na lokalnom dnevniku Il Giorno Como izjavili da je kazna "signal građanima da moraju preuzeti veću odgovornost pri zaštiti okoliša".

Pročitajte više