Studenti sad zapravo žive u Crnojinoj Gradni 85G

Foto: FAH

STUDENTI svoj standard, u ogromnoj hrpi mailova koja je pristigla na adresu naše redakcije, uspoređuju s notornom barakom bivšeg ministra Crnoje.

Podsjećamo, bivši ministar Crnoja je bio u središtu skandala nakon što je na površinu isplivala njegova prijevara s prijavom adrese. Crnoja je, iako je živio s obitelji u zagrebačkom naselju Podsused, bio prijavljen u straćari u Samoboru jer Samobor ima manje prireze.

Jedan od rijetko viđenih bezobrazluka nije dugo potrajao. Nakon samo nekoliko dana u Vladi, ministar Crnoja je dao ostavku.

Takav bahati modus operandi, kad netko s mnogostruko većim primanjima od većine ostatka Hrvatske, nastoji na ovako sramotan i pomalo smiješan način zgrabiti još više i uzeti sebi; vidljiv je i u novoj aferi sa studentima.

Iako su namjeravali, gotovo preko noći, progurati novu izmjenu pravilnika i  od studenata napraviti lažnu baraku kako bi zgrnuli još više novca, naletjeli su na studentski zid koji se očito neće tako lako povući.

Najnovijom izmjenom Pravilnika o porezu na dohodak, prag za oporezivanje studentskih zarada je s 50. 000 kn spušten na 15.000 kn, odnosno više od tri puta je smanjen u doslovno jednom danu.

Navode kako im država u kojoj su rođeni i u kojoj će u budućnosti raditi upravo za dobrobit građana RH, im onemogućava da normalno žive za vrijeme svog studiranja i da sami pokrivaju svoje troškove bez pomoći države


Velika studentska akcija

Ovakva odluka vlade je automatski izazvala akciju studenata, najprije putem online peticije, a potom i najavom prosvjeda.

U peticiji koja je pokrenuta odmah nakon objave kontroverzne odluke i koja već broji preko 6.000 potpisa traži se da se vrati neoporeziv iznos na 50.000 kuna godišnje.

Peticija je postavljena u ranim jutarnjim satima, a možete je potpisati ovdje.

Najava prosvjeda

Studenti su se organizirali i preko Facebooka te najavljuju prosvjede u slučaju da se njihovi zahtjevi i peticija ne uvaži. Traže povrat limita na 50.000 kuna.

Studente je ova odluka ostavila u šoku, posebno s obzirom na obećanja HDZ-a u predizbornoj kampanji prema kojima su studenti trebali moći zaraditi bez straha od oporezivanja i pomoći roditeljima u financiranju studija.

Pročitajte više