Studenti splitskog Veleučilišta do daljnjega odgodili prosvjed

STUDENTI ukinutoga splitskog Veleučilišta do daljnjega su odgodili za sutra najavljeni prosvjed pred Vladom, a razlog odgode je rizik od politizacije skupa, izjavio je večeras predsjednik Hrvatskoga studentskog zbora (HSZ) Petar Bezjak.

"Prosvjed je odgođen zbog izjava da skup ima politički karakter, koje su dolazile prvenstveno iz vladajućih stranaka, ali i iz nekih nazovi neovisnih strukovnih udruga", kazao je Bezjak telefonski za Hinu.

Odbacujući navode o političkoj obojenosti skupa, naglasio je da studenti nemaju namjeru podržati bilo koju političku opciju, pogotovo u vrijeme izborne šutnje.

Studenti su prosvjed najavili prije nekoliko dana i uredno ga prijavili policiji, a očekivali su da će okupiti nekoliko tisuća studenata iz cijele Hrvatske.

Nezadovoljni su jer Senat splitskoga Sveučilišta nije htio potvrditi da neće gasiti dislocirane studije bivšega Veleučilišta, da će zaposlenicima Veleučilišta osigurati plaće, te da će studentima priznati položene ispite, bez polaganja razlika na Sveučilištu.

Studentima koji su u štrajku ili koji štrajkaju već dulje vrijeme, Senat nije zajamčio ni tražene dopusnice za studije bivšeg Veleučilišta, niti održavanja nastave po postojećim programima, uz zadržavanje sve opreme i prostorija Veleučilišta za potrebe stručnih studija na Sveučilištu.

Studenti su od Vlade zatražili i da u cijelosti vrati preplaćene školarine, nakon ukidanja odluke ministra znanosti i tehnologije Gvozdena Flege o 60-postotnom poskupljenju školarina redovitim studentima prve godine studija, koji sami plaćaju svoje školovanje.

Vlada je na današnjoj sjednici osigurala novac za povrat preplaćenih školarina, najavljujući da će one u cijelosti biti vraćene do sredine prosinca.

Predsjednik Hrvatskog studentskog zbora pozdravio je tu Vladinu najavu, ali i podsjetio da je ministar Flego i ranije obećavao povrat školarina iz državnog proračuna, ali da ta obećanja nije ispunio.

"Na taj su nas način već nasanjkali nekoliko puta, no, kao znak dobre volje, spremni smo pričekati do sredine prosinca", kazao je Bezjak.

(Hina) ibob sp

Pročitajte više