Studentski list u Illinoisu objavio karikature proroka Muhameda

"DAILY ILLINI", nezavisni list koji u Urbani izdaju studenti Sveučilišta u Illinoisu, u četvrtak je objavio sporne karikature proroka Muhameda, izvorno objavljene u danskom listu "Jyllands-Posten".

Chuck Prohaska, urednik naslovnice, izjavio je kako su odluku o objavljivanju donijeli nakon predavanja tokom kojih su profesori i studenti raspravljali o spornim karikaturama. Prohaska tvrdi kako je objavljivanje karikatura "sjajna prilika" da se počne ozbiljnije govoriti o "slobodi izražavanja", odnosno o "sudaru svjetova kojem svjedočimo od 11. rujna".

Također je izjavio da se on i njegov glavnik urednik Acton Gorton osjećaju sigurno.

Mujahid al-Fayadh, imam u Urbani, izjavio je kako cijelom slučaju ne treba predavati "preveliku pažnju", odnosno da urednici lista "samo pokušavaju steći slavu objavljivanjem smeća".

Dan kasnije je Richard Herman, rektor Sveučilišta, u otvorenom pismu urednicima izrazio da žali zbog njihove odluke da objave karikature, ali da smatra kako oni na objavljivanje imaju pravo.

Prema tvrdnjama urednika, sami studenti Sveučilišta su podijeljeni između onih koji brane objaljivanje karikature na osnovi slobode izražavanja te onih koji je drže bespotrebnom provokacijom. Slična podjela postoji i među muslimanskim studentima, dio kojih smatra kako objavljivanje karikatura može potaći "zdravu raspravu" o islamu.

S druge strane, CAIR, vodeća muslimanska organizacija u SAD, zakazala je mirne prosvjede na Sveučilištu u utorak.

Uz "Daily Illini" je samo još jedna studentska publikacija objavila sporne karikature. Ogromna većina tiskanih medija u SAD je odlučila ne objaviti ih.


Pročitajte više