Studija: Jedan svitak s Mrtvog mora izrađen neobičnom tehnikom ima čudan premaz

Foto: EPA

PREMA najnovijoj studiji, jedan od drevnih svitaka s Mrtvog mora izrađen je vrlo neobičnom tehnikom za to doba, piše Science Alert.

"Svitci s Mrtvog mora" ili “Kumranski spisi“ sastoje se od oko 900 dokumenata, uključujući i tekstove iz hebrejske Biblije. Otkriveni su između 1947. i 1956. u 11 špilja u okolici Kumrana, na sjeverozapadnoj obali Mrtvog mora. Procjenjuje se da su stari skoro 2.000 godina.

Rukopis naziva Hramski svitak posljednji je poznati pronađeni kumranski spis. Nakon njegova pronalaska uočeni su među prethodno pronađenim kumranskim spisima dijelovi teksta koji bi mogli predstavljati druge primjerke istoga dokumenta. Hramski svitak je istovremeno i jedan od najvećih i najbolje sačuvanih tekstova te skupine.

Pronađen je 1956. u špilji sjeverno od Mrtvog mora. Navodno je prodan trgovcu starinama koji ga je zatim omotao u celofan i stavio u kutiju za cipele. Kada je jedanaest godina kasnije dospio u ruke znanstvenika, shvatili su da je zbog vlage podosta oštećen.

Iznenađujuće tanak materijal

Hramski svitak napisan je na najtanjem materijalu od svih otkrivenih svitaka s Mrtvog mora. Tanak je samo desetinu milimetra, a svejedno se još uvijek može razmotati na dužinu od osam metara.

Mada su se drevne tehnike izrade pergamenta razlikovale na istoku i zapadu, većina je ipak rađena od životinjske kože. Ta koža bi se očistila od bilo kakvih nepravilnosti, dlaka ili masti, a zatim rastegnula i osušila. Ponekad bi se dodatno trljala solju. Istočni pergamenti imali su različite nijanse smeđe boje, dok su zapadni pergamenti obično bili svjetliji.

No Hramski svitak ne spada ni jednu od navedenih kategorija. Tekst se nalazi, za razliku od ostalih spisa, na unutarnjoj strani kože, na kojoj se prije nalazilo meso, a tekst je tintom ispisan na anorganskom sloju koji se nalazi na samoj površini materijala. Kako bi znanstvenici otkrili o čemu se radi, uzeli su maleni komad svitka i kemijski ga analizirali. 

Otkrili su da je pripremljen na drevni način koji je do sada bio nepoznat stručnjacima. Na njegovoj površini, uočili su čudan premaz sačinjen od sumpora, kalcija i natrija kojim se očito premazivao materijal prije nego što se na njemu pisao tekst.

"Ova studija ima dalekosežne implikacije. Primjerice, govori nam da se u tom periodu na Bliskom Istoku koristilo nekoliko tehnika, što je u velikoj suprotnosti s jedinstvenom tehnikom koja se koristila u srednjem vijeku", rekao je kemičar Ira Rabin sa Sveučilišta Hamburg i dodao kako je Hramski svitak očito proizveden posebnom tehnologijom, što objašnjava njegovu elastičnost i boju.

Neke stvari ostaju misterij

Rezultati analize su, osim odgovora, postavili i neka pitanja. Naime, sastav ovog posebnog premaza ne odgovara vodi iz Mrtvog mora, što znači da su svitak ili premaz doneseni iz nekog drugog područja. 

Znanstvenici smatraju da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo točno podrijetlo ovoga premaza i razumjela tehnika koja je produžila život svitku za dvije (ili više) tisuća godina.

Pročitajte više