STUDIJA: METABOLIČKI SINDROM POVEZAN SA SRČANIM BOLESTIMA

Osobama koje se malo kreću, a kod kojih se pojave dijabetes, proširen struk i drugi simptomi, prijeti mnogo veći rizik od infarkta, kažu istraživači.

Studija, koja je provedena u Finskoj i u koju je uključeno 1209 zdravih muškaraca u dobi od 42 do 60 godina, pokazala je da osobama kod kojih se razvije takozvani metabolički sindrom, postoji tri puta veća opasnost od smrti od srčanih bolesti. Usto, metabolički sindrom udvostručuje rizik od prerane smrti.

Od metaboličkog sindroma pati trećina Amerikanaca srednje dobi, a karakteriziraju ga otpornost na inzulin i povišena razina šećera u krvi, pretilost, povišena razina kolesterola i povišen krvni tlak.

Sindrom je sve veći problem u svijetu, upozorila je autorica studije Hanna-Maaria Lakka sa sveučilišta u Louisiani u časopisu Američkog društva liječnika (JAMA).

´Te rizične faktore često se ne smatra bitnima, ali u kombinaciji predstavljaju velik rizik za pojavu srčanih bolesti, moždanu kap pa čak i smrt od tih bolesti´, rekla je Hanna-Maaria Lakka.

Te simptome liječnici mogu liječiti lijekovima za kontrolu šećera u krvi, kolesterol i krvni tlak, a osobe koje pate od tih simptoma morale bi vježbati i smršavjeti, preporučuju istraživači.

U ovom je istraživanju prvi put mjeren rizik od smrti uzrokovane tim simptomima, dodala je autorica studije.

Pročitajte više