Studija njemačke zaklade: Hrvatska očajna po nezaposlenosti mladih - brzo nalaze posao, ali ne doma

Screenshot: Zaklada Bertelsmann, Foto: 123rf

PREMA istraživanju njemačke zaklade Bertelsmann, Hrvatska u Europskoj uniji drži treće mjesto po broju dugotrajno nezaposlenih. Kako pokazuje studija, mladi brzo nalaze poslove, ali ne u Hrvatskoj, prenosi Deutsche welle.

Studija Zaklade Bertelsmann analizira što se dogodilo tijekom nedavne financijske krize kada su mnogi u EU izgubili radna mjesta, što je uzrokovalo i strukturalnu promjenu tržišta rada. U opsežnoj studiji Hrvatska se spominje u negativnom kontekstu.

Rekorderi po broju dugotrajno nezaposlenih su Španjolska i Grčka, koje slijedi Hrvatska. Slovačka, Portugal, Cipar, Italija te druge zemlje Europske unije - nalaze se na boljem mjestu od Hrvatske.



Grčka, Španjolska i Hrvatska ističu se prema razmjerno visokom broju nezaposlenih sa srednjom i visokom stručnom spremom, dok se u Hrvatskoj struktura obrazovanja među nezaposlenima jedva promijenila između 2013. i 2015. No, da stvar bude još gora, Hrvatska se našla i u vrhu ljestvice prema dugotrajnoj nezaposlenosti među mladima.

U Italiji, a pogotovo u Hrvatskoj, ističu stručnjaci Zaklade Bertelsmann, svaka peta dugotrajno nezaposlena osoba mlađa je od 25 godina. U Velikoj Britaniji takvih je 30 posto, a mnogo bolje nije niti u Grčkoj i Slovačkoj. U Finskoj, Njemačkoj, Litvi, Letoniji, Nizozemskoj, Bugarskoj i Sloveniji je najviše 12 posto dugotrajno nezaposlenih mlađe od 25 godina.


Skromne mjere za poboljšavanje stanja

Detaljna analiza Zaklade pokazuje kako bi Hrvatska po broju dugotrajno nezaposlenih zapravo izbila na samo čelo Europe kada bi se broju takvih nezaposlenih pridružili i oni koji su se iz nekog razloga povukli s tržišta rada, primjerice prijevremenom mirovinom.

Prije su mnoge zemlje EU svoje starije zaposlenike rado slali u mirovinu kako bi "napravili mjesta" mlađima. Pokazalo se kako se to jednostavno ne događa na taj način - stariji, iskusni zaposlenici pali su na teret mirovinskog sustava, a mladi nisu zaposleni na njihova mjesta. Zato je čitav niz zemalja prekinuo s tom praksom i prijevremenu mirovinu učinio neatraktivnom i za poslodavca i za posloprimca.

Analiza Zaklade također je nabrojila sve mjere koje su članice Europske unije poduzele kako bi smanjile broj dugotrajno nezaposlenih. Spomenute su tu i mjere obrazovanja, usavršavanja i monitring razvoja u Hrvatskoj po podacima iz 2013. godine. Oni se čine prilično skromnim, u usporedbi s nabrojanim mjerama koje poduzimaju druge zemlje EU, prenosi Deutsche Welle.

Pročitajte više