Studija: Oceani su počeli mijenjati boju

Beringovo more Foto: NASA

Oceani su počeli mijenjati boju, a uzrok tomu vjerojatno su klimatske promjene, zaključuje nedavna studija objavljena u časopisu Nature. Tako mora koja su inače plava s vremenom postaju sve zelenija, tvrdi se u studiji, a posebno su pogođena područja u niskim geografskim širinama blizu ekvatora.

"Ne brinemo o tome jer nam je stalo do boje, već zato što je boja odraz promjena u stanju ekosustava", rekao je BB Cael, znanstvenik u Nacionalnom oceanografskom centru na Sveučilištu Southampton i autor studije. On je na temelju satelitskih snimaka analizirao spektar boja u koji ulaze place, zelene i crvene, dok su ranije studije analizirali samo promjene u zelenim bojama.

Do promjene boja dolazi zbog planktona. Plankton različitih veličina različito raspršuje svjetlost, a plankton s različitim pigmentima različito apsorbira svjetlost. Ispitivanje promjena u boji može znanstvenicima dati jasniju sliku promjena u populacijama planktona diljem svijeta. Fitoplankton je ključan za oceanske ekosustave jer se nalazi u osnovi većine njegovih prehrambenih lanaca.

Područje promjene veće od ukupnog kopna

Uspoređujući ove promjene u boji s onima pretpostavljenima iz računalnog modela koji simulira kako bi oceani izgledali da nikada nije došlo do globalnog zagrijavanja uzrokovanog ljudskim djelovanjem, promjena je bila očita. "Imamo promjene u boji koje su značajne i pojavljuju se u gotovo svim oceanima u tropima ili suptropima", rekao je Cael.

Promjene su otkrivene na 56% svjetskih oceana što je područje veće od cijelog kopna na Zemlji. U većini područja postoji jasan "efekt ozelenjavanja", rekao je Cael, ali je dodao da postoje i mjesta gdje crvene ili plave boje rastu ili opadaju.

"Ovo nisu masivne promjene koje uništavaju ekosustav, one mogu biti suptilne", rekao je Cael. "Ali ovo nam daje dodatni dokaz da ljudska aktivnost vjerojatno utječe na velike dijelove globalne biosfere na način koji nismo mogli razumjeti."

Slijedi NASA-ina misija

Iako ovo otkriće dokazuje još jednu posljedicu promjene klime, za sada nije jasno koliko su te promjene snažne i što se točno događa unutar oceana da do njih dolazi, smatra Michael J Behrenfeld, istraživač oceana na Državnom sveučilištu Oregon, koji nije bio uključen u istraživanje.

"Najvjerojatnije su izmjereni trendovi povezani s više čimbenika koji se paralelno mijenjaju", rekao je Behrenfeld. "Na primjer, to može biti potencijalno rastuće obilje mikroplastike u oceanu, koje kao i sve druge čestice povećavaju raspršenje svjetlosti. S odgovorima na ova pitanja možemo početi razumijevati ekološke i biogeokemijske implikacije", dodao je.

NASA će u siječnju 2024. lansirati naprednu satelitsku misiju pod nazivom Pace (plankton, aerosol, oblak, oceanski ekosustav) koja će također mjeriti stotine boja u oceanu umjesto šačice, kao što je u ovoj studiji. "Donošenje smislenijih zaključaka o tome što su promjene zapravo ekološki definitivno je veliki sljedeći korak", rekao je Cael.

Pročitajte više