Studija pokazuje genetski rizik kod osteoporoze

GEN ODGOVORAN za razvoj kosti možda neke žene stavlja u rizičnu skupinu kad je osteoporoza u pitanju, objavili su u ponedjeljak islandski istraživači.

Prema njihovim riječima, određene verzije toga gena nazvanoga BMP2 možda povećavaju poznate opasnosti, poput malih kostiju, prehrane siromašne kalcijem i premalo vježbe.

Istraživači u deCODE Genetics Inc na Islandu otkrili su taj gen proučavanjem nacionalne genealoške baze podataka Islanđana. Ta baza počiva na činjenici da na Islandu živi mala populacija, koja se međusobno križala, a potječe od doseljenika koji su se na taj otoku doselili prije 110 godina.

Unnur Styrkarsdottir i kolege identificirali su 207 širih obitelji u kojima je nekoliko članova bolovalo od osteoporoze i otkrili važnost BMP2, gena za koštani morfoprotein 2.

Otprije se znalo da taj gen sudjeluje u razvoju kosti, a ima nekoliko verzija. Istraživači su otkrili da oko trideset posto pregledanih ima jednu od triju verzija koje utrostručuju opasnost od osteoporoze.

Stručnjaci su zaključak kontrolirali, i svoje otkriće potvrdili pomoću podataka dobivenih na danskim ženama, objavili su u ovotjednom izdanju časopisa Public Library of Science.

"U Sjedinjenim Državama svake godine ima više od milijun fraktura zbog osteoporoze, a ukupni izravni medicinski troškovi prelaze deset milijardi dolara", kaže deCODE u priopćenju.

"Identificiranjem ugroženih prije nego što počnu gubiti koštanu masu, bit će moguće pozornije pratiti gustoću kosti i primijeniti ciljanu i djelotvornu strategiju prevencije, što pretpostavlja promjenu životnih navika, i/ili uzimanje lijekova", dodaje se u priopćenju.

"Bolje razumijevanje genetike osteoporoze može pridonijeti i boljem razumijevanju biologije te bolesti, pa tako i razvoju novih i djelotvornijih lijekova".

(Hina) vm dgk

Pročitajte više