Studija: Većina hospitaliziranih zbog korone imala je neurološke simptome

Foto: EPA

VEĆINA pacijenata koji su hospitalizirani sa simptomima koronavirusa ima neurološke simptome, sugerira nova studija, a prenosi CNN. 

Studija naglašava visoke frekvencije i raspon neuroloških manifestacija do kojih je došlo kod više od petine osoba koje su hospitalizirane s koronavirusom. 

Studija je objavljena u žurnalu Annals of Clinical and Translational Neurology.

Što studija govori?

Studija govori o podacima koji su prikupljeni iz 509 medicinskih kartona pacijenata koji su bili hospitalizirani u devet bolnica u SAD-u između ožujka i travnja. 

Među njima je oko četvrtina ljudi, 26,3 posto, bila na respiratorima. Istraživanje je otkrilo kako je 42,2 posto pacijenata imalo neurološke manifestacije uzrokovane koronavirusom i to prije nego što su hospitalizirani.  

U trenutku u kojemu im je bilo toliko loše da su hospitalizirani 62,7 posto njih je imalo neurološke simptome. 

Koje su bile najčešće neurološke manifestacije?

Istraživači su otkrili kako je u nekom trenutku dok su bolovali od koronavirusa 82 posto pacijenata imalo neurološke simptome poput glavobolje, izmijenjenih funkcija mozga ili strukture. 

Najčešće neurološke manifestacije su bile: 

  • Bolovi u mišićima, koje je iskusilo 45 posto pacijenata
  • Glavobolje, koje je iskusilo 37,7 posto pacijenata
  • Encefalopatija, koju je iskusilo 32 posto pacijenata
  • Vrtoglavica, koju je iskusilo 30 posto pacijenata 
  • Gubitak osjetila okusa, koji je osjetilo 16 posto pacijenata
  • Gubitak osjetila njuha, koji je osjetilo 16 posto pacijenata

Podaci su pokazali i da su oni s neurološkim simptomima dulje ostajali u bolnici od onih koji nisu imali simptome, a oni koji su bolovali od encefalopatije su bili u bolnici tri puta dulje. 

Neurološke manifestacije su češće imali mlađi pacijenti

Osim toga, studija je pokazala i kako su neurološke manifestacije češće imali mlađi pacijenti. 

"Činjenica da se bilo koja neurološka manifestacija vjerojatnije događa kod mlađih ljudi je iznenađujuća, a potencijalno bi se mogla objasniti većim kliničkim naglaskom na rizik od zatajenja od ostalih simptoma kod starijih pacijenata", stoji u studiji.

Dodaju ipak i kako je encefalopatija bila češća kod starijih pacijenata. Dodaju i kako je manje od šest posto pacijenata u studiji bilo pregledano od strane neurologa i neurokirurga te kako je potrebno više istraživanja u drugim bolnicama kako bi se utvrdilo imaju li i druge bolnice slične podatke.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više