Stupila na snagu naredba o opozivu zapovjednika specijalne policije RS

ZAPOVJEDNIK Službe specijalne policije (SSP) MUP-a Republike Srpske u BiH Dragan Lukač i njegov zamjenik Dragan Ribić danas su se pokorili naredbi kojom ih direktor policije RS-a Radomir Njeguš opoziva s dužnosti, a zapovjedništvo specijalne policije preuzeo je Ranko Vuković.

To je svršetak svojevrsne drame koja traje od 14. svibnja kad je direktor policije RS-a donio odluku o opozivu Lukača i Ribića zbog neuspjele akcije uhićenja Milana Lukića, optužena za ratni zločin. U akciji je smrtno stradao Lukićev brat Novica.

Opoziv je izazvao čuđenje i dvojbe u javnosti, jer je Lukač navodno smijenjen zbog neuspjele akcije, a umjesto njega imenovan je Ranko Vuković koji je tu akciju navodno osmislio. Visokopozicionirani djelatnik međunarodne zajednice u BiH, koji je želio ostati neimenovan, tvrdi da je Vuković zapravo član policijske mreže koja je "pasivno odana" Radovanu Karadžiću.

Po neslužbenim izvorima Vuković se 1997. bijegom iz Banje Luke i sklanjanjem na Pale distancirao od akcije kojom je Služba specijalne policije pod zapovjedništvom sada opozvana Lukača, uz potporu tadašnjeg IFOR-a, omogućila uklanjanje s vlasti Republike Srpske garnituru odanu Karadžiću.

Neki međunarodni predstavnici u BiH zabrinuti su zbog opoziva zapovjednika specijalne policije, jer drže da je to jedina organizirana snaga sposobna za uhićenje optuženika za ratne zločine.

Više od polovice pripadnika postrojbe specijalne policije javno je iskazalo nezadovoljstvo opozivom svojega zapovjednika i najavilo da će napustiti MUP.

Pročitajte više