"Stvarni jahač apokalipse prijeti": Stručnjaci objašnjavaju trebamo li se bojati bioterorizma

Foto: 123rf

SVIJET se suočava s novom velikom prijetnjom, koju stručnjaci nazivaju jednom od četiri stvarna jahača apokalipse.

"Svijet se suočava s prijetnjom od bioterorizma i nužno je pronaći način kako se pripremiti za takav vid opasnosti", poručio je nedavno Bill Gates na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Što je bioterorizam?

"Bioterorizam je vrsta terorizma u kojem je oruđe nasilja biološko, gdje se namjernom upotrebom patogena i toksina želi izazvati smrt ljudi, životinja i biljaka, njihovo oboljenje i epidemiju (širenje) kod ljudi, epizootiju (kod životinja) i epifitaciju (kod biljaka)", pojašnjava za Al Jazeeru Denis Avdagić, sigurnosni analitičar INMS-a, konzultantske kompanije iz Zagreba.

Zastrašujuće je to što bioterorizam može imati bezbroj mogućih scenarija. Za njihovu izvedbu potrebno je planiranje i pristup, primjera radi, vodovodu, prehrambenom lancu ili transportnom sistemu ili jednostavno većem broju ljudi.

"Biološko oružje je oružje masovnog uništavanja i pripada grupi stvarnih 'četiri jahača apokalipse': radiološkoj, kemijskoj, biološkoj i nuklearnoj prijetnji. Oni su najveća opasnost za ukupno stanovništvo i radi se o prijetnjama koje mogu ostvariti najneselektivniji učinak. Virulencija je tu za virus na neki način ekvivalent snazi, naprimjer, eksploziva", kaže Avdagić.

Srećom za čovječanstvo, dodaje Avdagić, za korištenje doista opasnih virusa ili bakterija u tu svrhu potrebno je i znanje i tehnologija, pa i pristup izvoru. A do opasnih virusa teže je doći nego do snažnog eksploziva. Već je i samo rukovanje biološkim oružjem često opasno.

Kako se zaštititi?

Virusolog Vladimir Draženović, voditelj hrvatskog Nacionalnog centra za influencu, navodi da je vakcinacija prva i najvažnija mjera zaštite od napada iako nije svemoćna, a redovna vakcinacija jest minimum koji treba ispuniti da nam se opet ne vrate već zaboravljene bolesti.

Iako su velike boginje iskorijenjene u svjetskim razmjerima, a Svjetska zdravstvena organizacija je 1980. godine službeno proglasila da ta bolest više ne postoji, Amerikanci (a vjerojatno i Rusi) i danas provode vakcinaciju određenog broja svojih vojnika za tu bolest, kaže prof. Radovanović.

"Razlog je strah da su mogući teroristi nekako uspjeli doći do virusa velikih boginja, da ga negdje čuvaju i da bi ga mogli primijeniti", kaže u razgovoru za Al Jazeeru.

Globalna prijetnja

Srećom, biološko oružje nešto je čemu danas nemaju pristup terorističke grupe.


"Usudio bih se reći da je do njega teško doći jednako kao i do nuklearnog naoružanja. Isto se odnosi i na razvijanje. Međutim, opasnost vreba. Jedan zaraženi pojedinac izvor je takve opasnosti, stoga ne treba čuditi da su kancerogenim skupinama ovakve ideje cilj", ocijenio je.

A ako bi oružane grupe i teroristi došli do zaista opasne biološke prijetnje, to bi bila svojevrsna "nuklearna katastrofa".

"Nesumnjivo bi bezobzirni pojedinci takvo što i iskoristili. Opasnost je u tom slučaju doista 'nuklearna' jer epidemija, za razliku od, recimo, bacanja nuklearne bombe ili one konvencionalne, pa i kemijske, nije lokalizirana. Virus se može proširiti globalno", upozorio je stručnjak za sigurnost.

Opasnost od napada biološkim oružjem jest mala, ali teoretski postoji, zaključio je sigurnosni analitičar INMS-a.
 

Pročitajte više