VIDEO Stvoren hibrid čovjeka i svinje

Foto: Salk Institute

ZNANSTVENICI su uspjeli stvoriti hibrid čovjeka i svinje, prenosi Independent. No, embrij je uništen prije nego se mogla roditi potecijalna "himerična" životinja.

Unatoč tome, ovo je veliko otkriće jer pokazuje da je moguće stvoriti ovakve zametke i pustiti ih da se razvijaju do rođenja. Znanstvenici se nadaju da će napokon moći uzgojiti funkcionalne organe i tkiva koje će koristiti za trasplantacije. Ovakve "himere" mogle bi se koristiti i u testiranju lijekova pošto bi reagirale na isti način kao ljudi.

U svinjama možemo uzgajati ljudske organe

Znanstvenici su injekcijom ubacili ljudske matične stanice u embrio svinje. Nakon toga su formirani zametak usadili u krmače i pustili da se razvija do 4 tjedna. Tvrde da je to vrijeme dovoljno za etično testiranje mogu li se razviti himerični organizmi.

"Željeli smo saznati hoće li ljudske stanice uopće funkcionirati u tijelu svinje, a sad kada znamo da hoće, sljedeći je izazov navesti ih na formiranje određenih organa u svinjama", rekao je vodeći znanstvenik studije Juan Carlos Izpisua Belmonte.

Pročitajte više