Subotica: Na katoličkom groblju oskrnavljeno oko 20 spomenika i križeva

NA VELIKOM katoličkom groblju u Somboru u noći između petka i subote oskrnavljeno je oko 20 nadgrobnih spomenika i križeva ali se policija, koja je u subotu ujutro, obavila očevid ovim povodom još nije oglasila.

Pripadnike hrvatske i mađarske zajednice u Somboru, čiji se pokojni tamo sahranjuju, uznemirio je taj događaj jer ih je podsjetio na početak 90-tih kada je zabilježeno više sličnih incidenata.

Od tog vremena ovo je jedan od najtežih izgreda u kojima su na meti vandala bila vjerska ili nacionalna obilježja Hrvata i Mađara u ovom dijelu Bačke, ističe jedan od članova Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini iz Sombora.

S posljedicama vandalskog čina upoznata je i generalna konzulica Generalnog konzulata RH u Subotici Jasmina Kovačević-Čavlović, koja je odmah po primitku vijesti posjetila ovo katoličko groblje u Somboru.

Osudivši skrnavljenje groblja ona je podsjetila da su se slični incidenti događali i u prva tri mjeseca ove godine u Subotici, a da su vinovnici ostali nepoznati.

Incident je u nedjelju osudila i subotička podružnica jedine političke organizacije vojvođanskih Hrvata -- DSHV, sa čije je godišnje skupštine upućen zahtjev državnim organima da otkriju i kazne počinitelje.

Pročitajte više