Suci od ponedjeljka kreću u bijeli štrajk. Evo što to znači

Ilustracija: Dubravka Petric/PIXSELL

UPRAVNI odbor Udruge hrvatskih sudaca odlučio je pokrenuti tzv. bijeli štrajk jer nije postignut dogovor s Ministarstvom pravosuđa oko rasta sudačkih plaća. Najavili su kako će se u razdoblju od 8. do 19. svibnja odgoditi sve radnje u prvostupanjskim postupcima, uz iznimku hitnih predmeta, piše HRT

Iako će se u drugostupanjskim postupcima održavati sjednice vijeća, odluke se neće otpremati, opet s iznimkom hitnih predmeta u kojima potencijalno može nastupiti nenadoknadiva šteta. Suci će se tijekom trajanja bijelog štrajka nalaziti na svom radnom mjestu i obavljati ostale dužnosti. 

Suci nezadovoljni prijedlogom Ministarstva

Podsjetimo, suci su iskazali nezadovoljstvo posljednjom ponudom Ministarstva koja podrazumijeva povećanju plaća od 8 posto svim pravosudnim dužnosnicima te povećanju koeficijenata za prvostupanjske suce i zamjenike državnih odvjetnika uz uvođenje novih materijalnih prava poput naknade za prijevoz, regresa i božićnice.

Prema tom prijedlog, plaće prvostupanjskih pravosudnih dužnosnika bi rasle 26 posto, ali prijedlog unatoč tome nije dobio podršku Udruge sudaca.

Pročitajte više