Sud danas raspravlja optužnici u aferi Softver

Foto: PIXSELL/Grgo Jelavic

OPTUŽNO vijeće zagrebačkog Županijskog suda raspravljat će o osnovanosti optužnice protiv bivše ministrice Gabrijele Žalac zbog trošenja europskog novca u aferi Softver. Optužnicu može potvrditi, odbaciti ili vratiti tužiteljstvu na doradu, piše HRT.

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) podigao je krajem prosinca 2022. optužnicu protiv bivše ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac, bivšeg ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU) Tomislava Petrica te poduzetnika Marka Jukića i Mladena Šimunca, osumnjičenih da su oštetili EU i RH za više od 1.3 milijuna eura.

Za što su optuženi?

EPPO je Žalac optužio za zloporabu položaja i ovlasti te trgovanje utjecajem, dok su Jukić i Šimunac optuženi za zloporabu položaja i ovlasti, a njihove tvrtke Ampelos i Micro project za poticanje na to kazneno djelo.

EPPO sumnja da je tijekom 2017. i 2018. Žalac pokrenula postupak javne nabave informacijskog sustava, u kojem je htjela osigurati povlašteni položaj suoptuženicima i njihovim tvrtkama. Optužena je i da je povećala procijenjenu vrijednost nabave te odlučila provesti pregovarački postupak nabave bez objave javnog poziva, a samo su tvrtke povezane s ministričinim pouzdanicima pozvane da dostave ponude.

Iz slučaja Žalac pokrenuti novi postupci

EPPO naglašava da je odlukom bivše ministrice cijena nabave nerealno određena na 1.73 milijuna eura iako bi realna cijena tog sustava iznosila otprilike 360.000 eura. Prema tvrdnjama EPPO-a, 1.73 milijuna eura s PDV-om uplaćeno je na račun tvrtke trećeokrivljenog, nakon čega je dio novca prebačen na račune drugo i trećeokrivljenog, kao i na račune njihovih tvrtki, te je potom dio uplaćenog novca podignut u gotovini.

Proračun EU pritom je oštećen za najmanje milijun eura, dok je hrvatskom proračunu pričinjena šteta od gotovo 300.000 eura. Šimunac je, prema optužnici, nezakonito zaradio 2.1 milijun kuna, Jukić nešto više od dva milijuna kuna, dok su njihove firme ostvarile nezakonitu zaradu od 3.508.628 kuna i 2.650.000 kuna.

Tužiteljica Tamara Laptoš je ranije rekla da su prikupljene SMS poruke zakonit dokaz u slučaju bivše ministrice regionalnog razvoja Gabrijele Žalac, a navela je i kako su iz tog slučaja pokrenuti neki novi postupci.

Pročitajte više

 

Pročitajte više