AFERA TUNELI Žužulu deblokirano i vraćeno 17,7 milijuna kuna, tužit će državu?

Foto: Arhiva

ZAGREBAČKI Županijski sud deblokirao je 17,7 milijuna kuna Skladgradnje Slavena Žužula,  izvanraspravno vijeće odbilo je žalbu Državnog odvjetništva te potvrdilo rješenje suca istrage od 13. studenog 2017. godine o ukidanju privremene mjere osiguranja u aferi s bojanjem tunela.   

Novac je deponiran na računu Zagrebačke banke, kao osiguranje za naplatu štete u kaznenom postupku koji se vodi protiv Žužula, bivšeg predsjednika Uprave HAC-a Jurice Prskala i još trojice. Kada je postupak, koncem 2009. godine pokrenut, blokirano je bilo više do 20 milijuna kuna, no nakon podizanja optužnice 2016. šteta je umanjena za 4,3 milijuna kuna.

Milijuni blokirani osam godina

U veljači ove godine, Županijski sud vratio je optužnicu u istragu, što je otvorilo prostor i za deblokadu sredstava koja su bila vezana punih osam godina.

Državni odvjetnik žalio se zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka, navodeći da je sudac nepravilno primijenio odredbu članka 557.e Zakona o kaznenom postupku iz 2008. godine. DORH je, naime, smatrao da se u ovom slučaju ne može primijeniti, nego da se primjenjuju odredbe iz Zakona o kaznenom postupku iz 1997. godine, koji je bio na snazi u vrijeme pokretanja postupka za određivanje privremene mjere, pa trajanje mjere nije ograničeno.

Pravilno i po zakonu

Vijeće Županijskog suda u Zagrebu zaključilo je, međutim, da je sudac istrage pravilno i na zakonu odlučio o ukidanju privremene mjere osiguranja oduzimanja imovinske koristi. Odredbom članka 557.e stavak 2. pripisano je da do potvrđivanja optužnice i određivanja glavna rasprave privremena mjera može trajati najdulje dvije godine, a nakon toga najdulje 60 dana od dostave državnom odvjetniku obavijesti o pravomoćnosti odluke kojom je oduzeta imovinska korist.

Istražni zahtjev u ovom postupku podnesen je još 27. studenog 2009. Istraga je pokrenuta 30. studenog, a 23. veljače ove godine Županijski sud je vratio optužnicu na dopunu istrage. Kako je prošlo više od dvije godine, a optužnica nije podignuta, protekli su zakonski rokovi za daljnju primjenu mjere, zaključio je sud.

Hoće li Žužul tužiti državu?

Što će sada Slaven Žužul? Je li moguće da će tužiti državu zbog blokiranih milijuna?

"Sukladno mjerdovanim odredbama Zakona o kaznenom postupku sud je pravomoćno usvojio prijedlog za ukidanje privremene mjere. Hoće li moja stranka tražiti naknadu od države, to mi u ovom trenutku nije poznato", komentirao nam je odluku suda odvjetnik Kruno Peronja koji zastupa Skladgradnju.

 

 

 

Pročitajte više