Odbačeno 12 optužnica protiv dobavljača koji su financirali Agrokor

Ilustracija: Sanjin Strukic/PIXSELL

DOSAD je Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu odbačeno 12 od 13 gotovo identičnih optužnica podignutih protiv velikih dobavljača zbog navodno nezakonitog financiranja nekadašnjeg Todorićevog Agrokora, javlja RTL

"Sud je utvrdio kako te mjenice predstavljaju prave mjenice, dakle one nisu lažne, i kako sadrže sve bitne elemente i kao takve predstavljaju vjerodostojne vrijednosne papire koji su se mogli koristiti u pravnom prometu kao što su se i koristile", rekao je Filip Glavaš, odvjetnik bivšeg predsjednika Uprave Saponije.

Sve je krenulo prošle godine, a pod tužbom su se našli Tisak, Kraš, Saponia, Chromos Agro, Sokol Marić i brojni drugi. 

Odvjetnici kažu da je dobavljačima nanesena šteta

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je u razdoblju od 2. ožujka 2020. do 15. srpnja 2020. zaprimilo odluke optužnih vijeća Općinskog kaznenog suda u Zagrebu u odnosu na 12 optužnica. Optužna vijeća tog suda odbacila su naznačenih 12 optužnica.

"Radi se o rješenjima suda kojima se oni očituju na rješenja naše optužnice, a zaključili su ono što sam ja tvrdio od početka: da tu nema kaznenog djela, dakle da osobe koje su optužene u ovim stvarima, nisu počinili ništa", izjavio je Ljubo Pavasović Visković, odvjetnik Zlatka Marića.

Odvjetnici su generalno zadovoljni ishodom, ali kažu kako je velika šteta nanesena dobavljačima. 

"U svakom slučaju napravljena je ogromna šteta i po ugled Saponije i po ugled našeg branjenika, no u ovoj konkretnoj situaciji ne mogu procijeniti koliko", kazao je Glavaš.

RTL također doznaje da je u aferi Agrokor istraga nedavno proširena na Ljerku Puljić, Ivana Todorića i Mislava Galića. No optužnice za taj slučaj još nema.  

Pročitajte više